Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ограничете апетита си: 4 прости начина да не преяждате

21 септември 2024, 12:00 часа

Тялото ни е настроено да оцелява, така че винаги реагира силно, ако сме недохранени: получаваме световъртеж, чувстваме се уморени и ни липсва сила.

Но няма такава очевидна защитна реакция при преяждане. Това често се показва само от външни промени - увеличаване на размера на талията и наднормено тегло, и дори тогава не веднага. Други симптоми, че явно сте яли повече от необходимото на тялото ви, са тежест в стомаха и оригване. Това означава, че има твърде много храна в стомаха.

Защо понякога апетитът ни става брутален и какво да правим, ако преяждането се е превърнало в проблем?

Още: Как да не качваме килограми по време на почивните дни и празниците

„Има няколко причини за преяждане:

·       суха храна и избягване на течни храни ;

·       липса на сън, почивка и хранене;

·       семейни навици за прекомерна консумация на храна, които идват от детството;

Още: При преяждане вечер - ето какво първо да направим

·       стрес и депресия ;

·       чести празници;

·       бърза храна в движение;

·       автоматично хранене без чувство на глад и участие в самия процес

Още: Ново проучване: Ето на какво се дължи постоянното чувство на глад

Четири лесни начина да избегнете преяждането

1. Останете хидратирани

Консумирайте достатъчно вода през деня (30 ml на 1 kg тегло). Това води до намаляване и нормализиране на обема на консумираната храна. Не трябва да се опитвате да напълните стомаха си с вода вместо храна: тя не се задържа и бързо го напуска, ако консумирате вода на празен стомах или между храненията. В същото време, намирайки се в междуклетъчната и вътреклетъчната среда, водата позволява на хранителните компоненти да се абсорбират напълно - да участват във всички процеси на изграждане на клетките, за да получат енергия, а не да преминават транзитно.

 

2. Намалете солта и захарта

Тези съставки стимулират апетита. Медицински изследвания показват връзка между приема на сол и захар и повишената консумация на храна, повишената телесна мазнина и затлъстяването. Поради тази причина е по-добре да избягвате добавянето на допълнителна сол към храната, както и използването на рафинирана захар, което ще ви помогне да контролирате по-добре количеството храна, което приемате, и ще намали риска от често преяждане.

 

3. Яжте бавно

Храната трябва да се дъвче бавно и старателно - до такава степен, че тя да придобие течна форма в устната кухина. Не се опитвайте веднага да поглъщате течна храна, без първо да усетите нейния вкус. Важно е да отделите поне 30 минути за хранене, като изключите разговори, гледане на телевизия или социални мрежи. Съсредоточете се върху това, което ядете, насладете се на вкуса и ползите от храната - това ще ви позволи да ангажирате напълно целия процес на храносмилане и да се чувствате сити с по-малко храна.

 

4. Практикувайте здравословен аскетизъм

Доброволно, с пълно разбиране и съзнание, ограничете се или напълно откажете „нездравословната” храна – храна, която е потенциално вредна за тялото ви (чипс, продукти, съдържащи трансмазнини, пържени, продукти със заместители на млечна мазнина, преработени меса, консерви с сложни състави, продукти с дълъг срок на годност

Изберете прости, здравословни и свежи храни: супи, пълнозърнести зърнени храни, зеленчукови гарнитури, леки зеленчукови салати без сложни сосове или съставки. Важно е храненето да не се превръща в забавление, а да е естествен, необходим процес.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес