Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ново изследване разкрива: Най-добрата напитка за вашите бъбреци

19 юли 2024, 15:35 часа

Бъбреците не само премахват отпадъците от организма, но също така балансират телесните течности, освобождават хормони, които регулират кръвното налягане, контролират производството на червени кръвни клетки и други. Ето защо грижата за тялото, включително за бъбреците, е от съществено значение за оптимално здраве.

Още: Експерти разкриват: Повишава ли бялото месо нивата на холестерола

Контролът върху храните и напитките, които консумирате, може да повлияе на здравето на бъбреците по различни начини. Някои храни и напитки могат да ги увредят, докато други могат да им помогнат и да намалят риска от свързани с тях проблеми. Според ново изследване има една особено любима напитка, която може да намали риска от остра бъбречна недостатъчност.

Острата недостатъчност или увреждане е внезапно състояние, който се случва в рамките на часове или дни. Причината е свързана с натрупването на отпадъци в кръвта и неспособността на бъбреците да поддържат правилния баланс на течностите в организма. Ако не се лекува, това може да засегне и други органи, като мозъка, сърцето и белите дробове.

Коя е най-добрата напитка за бъбреците

Резултатите от изследването показват, че тези, които пият кафе ежедневно, имат 15% по-нисък риск от възникване на бъбречна недостатъчност. Наблюденията са, че хората, които пият 2-3 чаши кафе на ден, имат 22%-23% по-нисък риск. Изследователите също така взели предвид демографските характеристики, социално-икономическия статус, влиянието на начина на живот и хранителните навици. Въпреки това, е имало 15% по-нисък риск за участниците, които консумират каквото и да е количество кафе, в сравнение с тези, които не пият.

Изследването също така било коригирано за участници с болести или нарушения, които могат да играят роля в изследването. Отбелязано било, че тези с други заболявания, които пият кафе, имали 11% по-нисък риск от развиване на бъбречна недостатъчност в сравнение с тези, които не пият изобщо. Болестите или нарушенията включвали кръвно налягане, индекс на телесната маса, диабет, употреба на антихипертензивни медикаменти и бъбречна функция.

Още: Кое е най-подходящото сирене за хората с диабет

Експертите смятат, че причината може да са биологично активните съединения в комбинация с кофеина, както и самия кофеин, които подобряват перфузията и използването на кислород в бъбреците. Според тях добрата бъбречна функция зависи от стабилното снабдяване с кръв и кислород. Въпреки че резултатите изглеждат обещаващи, изследователите казват, че са необходими още проучвания, за да се определи пълната полза от кафето за бъбреците, особено на клетъчно ниво.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес