Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не заспивайте гладни: Ето кое е най-доброто хранене преди лягане

21 декември 2023, 15:00 часа
Реклама

Има храни, с които можете да се поглезите късно вечер, без да навредите на тялото и фигурата си. Често бъркаме обикновената жажда с глад. Ето защо, преди да седнете на масата, изпийте чаша топла вода или билков чай.

Млечни продукти

Кефирът, нискомасленото извара, натуралното кисело мляко или киселото мляко се състоят от лек протеин, който насища и не претоварва храносмилателната система. Но тук е важна умереността. Порцията не трябва да надвишава 200-250 g.

Ако продуктите в чист вид не са по вкуса ви, добавете чаена лъжичка мед, щипка канела или ванилия. Не трябва да добавяте зърна или плодове, тъй като това ще усложни процеса на храносмилане.

Лекар сподели: Какво не трябва да ядем вечер и преди лягане

Топло мляко (в зависимост от лактозната поносимост)

Млякото съдържа аминокиселината триптофан, която действа успокояващо и помага при безсъние. Захарта, съдържаща се в лактозата, ще ви помогне да „издържите“ до сутринта. Освен това млякото покрива стомаха и почти не повишава киселинността му.

Яйца

Яйчният жълтък съдържа протеин и холестерол, а белтъкът е комбинация от вода и лесно смилаем протеин в съотношение 90% към 10%. През нощта можете да си позволите да ядете две цели яйца (особено рохко сварени). Но е важно да се има предвид, че протеинът се усвоява малко повече от жълтъка.

Грейпфрут

Съдържа нарингин, който подобрява метаболизма и насърчава разграждането на мастните депа. Един час преди лягане можете да се поглезите с половин малък грейпфрут. При умерена консумация на плода се намалява рискът от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Какви храни е най-добре да ядем вечер?

Пуешки или пилешки котлети

Ако нямате проблеми с бъбреците или склонност към подуване, можете да хапнете малък котлет от пилешко от пуешко преди лягане. Те практически не съдържат въглехидрати, но съдържат много протеини, витамини (А, Е, група В) и минерали, които ще помогнат за насищане на тялото, без да го претоварват. А смляното птиче месо само ще опрости храносмилането.

Авокадо

Авокадото съдържа моно- и полиненаситени мастни киселини, които не се отлагат в проблемните зони и се абсорбират бързо. Авокадото не съдържа холестерол и захар и се отличава с богатство от витамини, минерали и микроелементи. Магнезият в авокадото е помощник в борбата с безсънието.

Авокадото се отличава от другите плодове с богатия си състав: мазнини (предимно мононенаситени 67%), фибри, витамини В, С, Е, К, фолиева киселина, калий, магнезий. Дневният прием на плодове е 1 средно голям плод.

Ядки

Ядките, подобно на авокадото, съдържат магнезий, но освен това са богати и на витамини от група В, минерали и мастни киселини, които бързо засищат. Не можете да ядете много от тях, но можете да си позволите 30 г или шепа ядки.

Риба

Нискомаслените сортове риба (предимно бяла) са лесно смилаеми, намаляват нивото на лошия холестерол и обогатяват тялото с йод и фосфор. 100-150 грама хек, треска, камбала, минтай или щука няма да имат време да претоварят тялото, но те могат много добре да ви заситят до сутринта.

Горски плодове

Повечето плодове, подобно на плодовете, включват фруктоза и глюкоза, което ще ви позволи да нахраните тялото си малко преди лягане, без да го претоварвате. Например черешите са един от естествените източници на мелатонин.

Сирене тофу

Това е добър източник на растителен протеин без наситени мазнини и холестерол, но с полиненаситени мастни киселини. Калцинираното тофу е добър допълнителен източник на калций. Съдържа полезни изофлавони или по друг начин фитоестрогени (генистеин и дайдзеин), така че периодичната консумация на тофу ще бъде полезна за профилактика на много хронични неинфекциозни заболявания.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес