Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не спите добре: Възможно е вечерята да е причината за кошмарите ви

03 юли 2024, 14:24 часа
Реклама

Не спите добре напоследък? Ако кошмарите и странните сънища ви пречат да се наспите или просто ви лишават от необходимата почивка, причината може да е в хранителния ви режим. Според специализирано издание около половината от възрастните хора понякога имат кошмари, а 2-8% от възрастните се описват като "преследвани" от кошмари.

Още: 5 естествени и ефективни начина за по-бързо заспиване

Макар че може да ви се струва глупаво да мислите, че лош сън може да повлияе на здравето ви, кошмарите са вредни за вас. Те не само могат да бъдат показател за стрес или тревожност в живота ви, но и могат да доведат до недоспиване, което от своя страна може да повлияе на здравето на сърцето, теглото и психичното ви здраве. И макар че има няколко различни причини за кошмари, храната, която ядете, е лесна за изследване и промяна.

В проучване 17.8% от участниците съобщават за лоши или странни сънища, причинени от това, което са яли — или от хранене късно вечерта. 44% от анкетираните казват, че са имали "тревожни" сънища след консумация на млечни продукти, 19% съобщават за кошмари след ядене на пикантни храни, а 27% са имали странни сънища след консумация на сладки храни. И така, какво точно трябва да избягвате, за да предотвратите кошмарите, преди да започнат?

Сладолед

Сладоледът попада в няколко от тези категории — съдържа млечни продукти, разбира се, и е изключително сладък. Яденето му преди лягане може да изглежда като перфектен начин за релаксация след дълъг ден, но всъщност може да ви държи будни и да обърка съня ви. Всички тези захари ви дават енергиен тласък, който може да обърка мозъка ви, когато се опитвате да заспите, и тези смесени сигнали могат да доведат до странни сънища.

Паста и пица

Киселината от доматения сос може да доведе до киселини, а тежките теста и масла могат да причинят стомашни болки. С тялото ви, което работи извънредно, за да обработи всичко това, може да не получите нужната почивка. Освен това, тези въглехидрати действат също като захарта, за да ви държат будни, когато се опитвате да се отпуснете.

Сирене

Сиренето е доказана "храна за кошмари" — което само по себе си звучи като кошмар, защото повечето хора обичат хубава чиния със сирене. Но ново проучване показва, че хората, които ядат сирене, особено преди лягане, твърдят, че са по-склонни да имат лоши или странни сънища.

Лют сос

Да, някои от любимите ви пикантни подправки може да влияят на съня ви. Университетско проучване установява, че хората съобщават за затруднения със заспиването и спането след консумация на лют сос. Това може да се дължи на това, че пикантните храни могат да променят температурата на тялото ви, а по-високата телесна температура може да попречи на дълбокия сън и да увеличи REM съня — фазата на съня, в която сънувате. Проучване, твърди че когато пикантните храни повишават температурата на тялото, това може да доведе до по-често събуждане през нощта. А когато се събудите по средата на сън, е по-вероятно да го запомните — което може да направи още по-трудно заспиването, ако е бил кошмар.

Подправки и добавки

Други подправки, като кетчуп и BBQ сос, също могат да съдържат много скрити захари, които ви държат будни. Ако не можете да ядете без тях, уверете се, че ги консумирате поне шест часа преди лягане, за да има тялото ви достатъчно време да ги обработи.

Алкохол

Макар че алкохолът всъщност е седатив и може да ви направи сънливи, той не е добър за съня. Клиниката в Кливланд съобщава, че намалява дълбокия сън и увеличава REM съня. Също така увеличава вероятността от сънливост.

Кофеинови напитки

Вероятно не пиете кафе преди лягане — но може да пиете чай или газирана напитка, които могат да са пълни с кофеин. А кофеинът не само ви държи будни в традиционния смисъл. Той също така увеличава мозъчната активност, което може да бъде рецепта за бедствие, когато се опитвате да успокоите ума си и да се подготвите за сън. Ако имате нужда от нещо за пиене, опитайте чай без кофеин за през нощта и избягвайте бутилираните сокове, които са пълни със захар, и горещ шоколад, който съдържа мляко, захар и кофеин всичко в едно вкусно пакетче.

Кейкове и бисквити

Печивата са пълни със захар, която ще ви даде енергиен тласък точно преди лягане — още по-лошо са кейковете и бисквитите с шоколад, тъй като вероятно съдържат кофеин, който може да ви попречи да заспите дълбок сън.

Чипс и други снаксове

Отново, въглехидратите могат да вземат своята жертва, докато тялото ви ги обработва и превръща в захар. Но мазнината е това, което ви пречи тук. Тя е трудна за храносмилателната ви система, което означава, че тялото ви трябва да работи допълнително, за да я обработи. Цялата тази тежка работа може да ви попречи да се отпуснете напълно и да имате добър сън.

Какво можете да ядете, за да спите добре?

Започнете с елиминиране на тези храни от вечерното си меню, ако сте имали проблеми с кошмарите. Ако имате спокоен сън и приятни сънища, няма причина да променяте хранителния си режим. А ако не сте спали добре, но не можете да си представите да се откажете от лют сос или паста, обмислете да ги консумирате на обяд вместо на вечеря. Всичко, което трябва да направите, е да дадете на тялото си достатъчно време да обработи тези тежки храни, така че когато легнете в леглото през нощта, храносмилателната ви система да не е все още заета.

Какво можете да ядете за вечеря, ако имате проблеми с лоши сънища?

Опитайте храни, богати на протеини и триптофан, аминокиселината, която ви прави сънливи. Можете да го намерите в пилешко или пуешко месо, както и в ядки и семена. Що се отнася до въглехидратите, ще искате да избягвате паста или хлябове — но оризът е вкусен и здравословен заместител, който всъщност може да подобри качеството на съня ви.

Още: 6 храни, които не трябва да купувате през лятото

Ще изчезнат ли кошмарите ви, ако изключите тези храни?

Според специалистите, няма една храна или напитка, която гарантирано ви носи кошмари. Въпреки всички слухове за сиренето, което причинява кошмари, науката все още не е свързала двете неща при всички хора. Но ако имате проблеми със съня, тези храни може да са виновниците. Уверете се, че следите какво ядете, кога имате лоши сънища, и търсете собствени модели, за да можете да съобразите този списък с вашата диета.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес