Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-важното поверие за Игнажден

20 декември 2023, 08:55 часа
Реклама

Свети Игнатий Богоносец е от особено значение за нас, защото той е имал близък контакт с апостолите, чул е християнското учение пряко от тях и е свидетел на разпространението и развитието на първите християнски общности.

Свети Игнатий е роден в Сирия в последните години от живота на Спасителя. Неговото житие разказва, че е момчето, което Господ взема на ръце и казва: „Ако не се обърнете и не станете като децата, няма да влезете в царството небесно“ (Матей 18:3). Наричали го Богоносец, защото, дълбоко обичайки Господа, той сякаш Го носел в сърцето си. Бил е ученик на апостол и евангелист Йоан Богослов. От посланието на свети Игнатий до смирнеците става ясно, че той е бил особено близък с апостол Петър и го е придружавал в някои от неговите апостолски пътувания. Малко преди разрушаването на Ерусалим през 72 г. Евод, един от седемдесетте ученици на Христос, умира и Игнатий става негов приемник на Антиохийския престол (в столицата на Сирия).

Свети Игнатий управлявал Антиохийската църква 40 години (67-107 г.) В специално видение той имал привилегията да види небесно богослужение и да чуе ангелско пеене. Следвайки модела на ангелския свят, той въвежда антифонно пеене на богослуженията, в които два хора се редуват и сякаш се призовават. Това песнопение от Сирия бързо се разпространява в ранната Църква.

В писмото си до ефесяните свети Игнатий пише: „Пазете вярата и любовта и се покажете като християни на дело. Вярата и любовта са началото и краят на живота. Вярата е началото, а любовта е краят, но и двете, когато са обединени, са Божие дело. Всичко останало, свързано с добродетелта, идва от тях. Никой, който изповядва вяра, не съгрешава и никой, който печели омраза, не мрази.

Защо на Игнажден никога не се дават пари

От Игнажден започват родилните мъки на Божията майка, които продължават до Коледната нощ.

Според поверията е важно кой пръв ще влезе в къщата на 20 декември. Първият, който  пристъпи прага на дома Ви, се нарича "полазник". Приема се като благословия, ако това е добър и имотен човек.

  1. На Игнажден има поверие – да не се дават пари назаем.  Времето през следващите 12 дни до края на годината пък показва какви ще бъдат месеците през идващата година.
  2. На Игнажден се извършва първата кадена вечеря. На масата се слагат постни ястия - сарми, царевица, картофи с праз, орехи, мед, варено жито.

На този ден имен ден прануват: Игнат, Игнатка, Искра, Искрен, Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Светла.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес