Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 признака на реално красивите хора

03 юли 2024, 22:02 часа
Реклама

Представите ни за това кой е красив са субективни, но всъщност имат дълбоки биологични корени. Подсъзнателно улавяме определени биологични маркери по лицето на човек, които са свързани със здравето и жизнеността. Има четири ключови.

Нашият мозък разбира, че човек е красив, като разчита определени биологични маркери. И ние носим този механизъм от далечното минало. Въпреки закостенелите разбирания на цивилизацията и напълно различните реалности на живота, ние все още търсим потенциални партньори с най-добри шансове за оцеляване и възпроизводство.

Красивите хора, според нас, гарантирано имат 4 универсални маркера - и независимо къде живеем. Казват, че човек е здрав и пълен с жизненост, способен да възпроизвежда себеподобни и следователно много привлекателен.

Учени откриха красив математически модел в еволюционната генетика

1. Физическа симетрия

Симетричните лица се възприемат като по-привлекателни, защото показват добри гени и силна имунна система. Симетричното лице показва, че човек успешно е преодолял предизвикателства в развитието, което го прави потенциално по-здрав и по-жизнеспособен партньор. Изследователите са го доказали, симетрични лицаоценени като по-привлекателни сред различни популации и във всички култури.

2. Високи нива на естроген и тестостерон

Нивото на женските и мъжките хормони в тялото силно влияе на външния вид, ние подсъзнателно подчертаваме тези, които имат естроген и тестостерон в своя пик. Тези черти са свързани с младостта и репродуктивния потенциал.

Признаци на висок естроген при жените:

·         малка брадичка

·         пълни устни,

·         високи скули,

·         големи очи.

Признаци на висок тестостерон при мъжете:

·         изразена линия на челюстта,

·         дебели вежди; плътни вежди

·         изпъкнали скули.

5-те опасни капана на връзката с красив мъж

3. Младо лице

Не само намираме по-младите лица за привлекателни, но също така подчертаваме онези хора, които запазват младежки черти в зряла възраст  – например тези с големи очи и гладка, чиста кожа. Тези биомаркери показват жизнеността и здравето на човека. С напредване на възрастта кожата ни губи еластичност и става по-податлива на бръчки – това веднага намалява нейната привлекателност.

4. Каротеноидна пигментация

Каротеноидите са пигменти, които се намират в различни плодове и зеленчуци и играят важна роля в защитата на кожата от увреждане. Каротеноидите влизат в тялото изключително с храна. А тези, които ги консумират в големи количества, са склонни да имат лек жълтеникав оттенък на кожата си, който се възприема като здрав и привлекателен.

Червата са отговорни за правилното усвояване на каротеноидите в тялото, при условие че функционират оптимално. Така леката здрава жълтеникавост на кожата - независимо дали е естествено светла или тъмна - е маркер за чревно здраве. Изследванията показват, че хората с по-високи нива на каротеноиди често се оценяват от другите като по-привлекателни, вероятно защото тази пигментация е показател за цялостно здраве и жизненост.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес