Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Морската вода и косата - какво трябва да знаем!

24 август 2022, 16:33 часа
Реклама

През лятото имаме желание да отидем на плаж и да плуваме и е нормално да не спираме да се питаме по какъв ли начин морската вода влияе на косата ни. Всъщност в тази статия искаме да хвърлим светлина върху този въпрос, за да можете да се погрижите напълно за нейното здраве. Така ще можете да предприемете всички необходими стъпки, за да се погрижите за косата си през лятото.

Как влияе морската вода на косата?

Истината е, че като цяло морската вода е полезна за косата. Морските свойства, йодът и солта спомагат за балансирането на много нива на скалпа. Поради тази причина е нормално да чуваме, че морската вода помага на най-мазните коси, особено защото регулира нивото на себум.  Излишната морска вода обаче също може да повлияе на косата ни и да я изсуши. Поради тази причина е удобно да знаем всичко, което можем да направим, което ще ни е от полза, а не ще ни навреди.

Основни съставки за красива и блестяща коса

Недостатъци на морската вода за косата

Преди да говорим за нейните ползи, които са много, искаме да ви кажем и как морската вода влияе негативно на косата. Поради тази причина ви казваме две подробности, които е важно да имате предвид:

- Пречи на боядисаната коса - Повлиявайки нивото на себум в косъма, той засяга особено неговата здравина. В резултат на това изрусената и боядисана коса става по-тънка, което може да повлияе на цвета ѝ.

- Може да изсуши косата - Също така във връзка с предходната точка, морската вода може да изсуши косата. Поради тази причина този детайл трябва да се има предвид и при най-сухите коси, които имат нужда от допълнителна защита преди плуване в морето.

Ползите от морската вода за косата

Като оставим настрана тези недостатъци, истината е, че морската вода е много добра за косата. А нейните ползи са:

- Морската вода помага на мазната коса - Като регулира нивото на себума, тя помага при мазна коса. Морската вода и нейната сол ще ни помогнат да поддържаме и регулираме себума или да премахнем несъвършенствата на мазната коса.

- Омекотява и придава обем - Йодът, съдържащ се в морската вода, също помага на косата. Този елемент ще придаде мекота и обем, така че е удобно да плуваме в морето от време на време, ако искаме да се възползваме от предимствата на морската вода за косата си.

Ако искате красива коса, просто хапвайте тези пет храни

Съвети за защита на косата от морска вода

Ако искате да се възползвате напълно от морската вода, ето няколко съвета, които ще ви помогнат да се грижите за косата си във всеки аспект:

- Използвайте правилните продукти - Преди и след плуване в морето трябва да използваме продукти, които могат да помогнат най-много на косата ни, предвид типа на скалпа. Специалист може да ни помогне да изберем типа продукт, който ни подхожда най-добре.

- Защитете се от излагане на слънце - Слънцето в големи количества е вредно за косата. Поради тази причина трябва да се предпазваме от прекомерно излагане на слънце, за да избегнем усложнения за косата и скалпа.

- Погрижете се за краищата на косата си - Краищата са най-засегнатата зона на косата. Поради тази причина това е частта, за която трябва да се грижим най-много.

- Помислете за времето, прекарано в морска вода - Както при слънцето, морската вода върху косата е полезна, стига да не я излагаме прекалено много. Не забравяйте също, че трябва много добре да измиете косата си след море или басейн, за да няма следи от сол и йод.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес