Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Косопад: Ето как да се справите сами, без да се разорите

16 октомври 2024, 11:21 часа

Косопадът не е необичаен процес, особено през есента и с остаряването. Според лекарите за това е отговорен подобен на тестостерон хормон, наречен дихидротестостерон (DHT), за който се смята, че допринася за загубата на коса както при мъжете, така и при жените с напредване на възрастта. Вашето тяло естествено преобразува около 5% от тестостерона, който се съдържа в DHT с помощта на ензим, наречен 5-алфа редуктоза.

Още: Как да използвате картофи, за да подпомогнете растежа на косата си

Тайната на здравата коса

Тя се състои в блокирането на този процес и производството на този ензим във възможно най-малко количество. Има някои храни и напитки, за които се смята, че правят това, които можете бързо да включите в диетата си. В тази статия ще научите пет от тях.

  • Зелен чай

Добре известен със своите лечебни и почистващи свойства, зеленият чай е спасител и за вашата коса. Един от основните химикали в този чай е отговорен основно за растежа и появата на нова коса. Достатъчно е да го консумирате или да изплаквате косата си с него няколко пъти седмично.

  • Кокосово масло

Това специално масло, което идва от кокосовото дърво, може да се използва по много начини както в кухнята, така и за лечение на тялото и косата. Тъй като съдържа много полезни мазнини и лауринова киселина, кокосовото масло помага срещу косопад. Достатъчно е да го използвате, като масажирате скалпа преди измиване няколко пъти седмично.

  • Лук

Всъщност, тук е антиоксидантът кверцетин, който играе основна роля срещу косопада, а лукът го притежава в изобилие. Други плодове и зеленчуци, които съдържат много от този ензим са спанак, зеле, ябълки и горски плодове.

  • Куркума

Една от най-лечебните подправки в кухнята помага и на косата. Проучванията показват, че куркумата може да намали хормоните, които причиняват косопад, така че може да бъде добра алтернатива за вас.

  • Тиквени семки

Символът на есента, тиквата пази магията си дори в малките и вкусни семки. Тиквата е богата на цинк, желязо, магнезий и други антиоксиданти, които помагат за здравия растеж на косата.

Още: 10 истини за косата, които всяка жена трябва да знае

В 24-седмично проучване, включващо 76 мъже с проблеми с косата, всички, които са консумирали масло от тиквени семки, имат подобрение на косата. Участниците, които консумират 400 mg от маслото всеки ден, имат значително по-голям растеж на косата, отколкото тези, които са получили друго лечение за коса. Това масло има способността да спира производството на хормона DHT, който също причинява косопад.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес