Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко минути трябва да спите през деня, за да станете по-умни

02 януари 2022, 12:00 часа

Научно изследване показва, че 90 минути сън могат да подобрят двигателните умения и паметта, като помагат както на тялото, така и на ума.

От какво количество сън се нуждаете през деня

Американски учени открили, че дневната почивка може да подобри способността на човек да изпълнява сложни двигателни задачи, тъй като помага на мозъка да възприема по-добре и да управлява по-качествено двигателните умения.

По време на експеримента авторите откриват, че хората, които са подремнали приблизително 90 минути, са изпълнили задачите по-добре от тези, които не са си почивали. Екипът е уверен, че този подход може да подобри рехабилитацията на пациенти с инсулт и други неврологични заболявания.

Кратката дрямка е добра за вас

В крайна сметка, експертите са доказали, че тези резултати са в подкрепа на заключението, че компонентите на двигателните умения е възможно да бъдат активирани наново по време на сън, което води до подобрена производителност.

Въпросът е, че дневната дрямка помага на мозъка да изчисти факторите, предизвикващи съня, които иначе биха възпрепятствали умствената дейност. Дрямката може да подобри вниманието, като позволява на важни области на мозъка да се възстановят.

Спете и ставайте по-умни

Като цяло, следобедната дрямка от 1-2 часа може да бъде полезна за двигателните умения, както и за възможността за припомняне на факти и събития. Освен това тези, които спят от 30 до 90 минути, имат по-добри общи когнитивни способности сравнени с другите, които спят по-дълго, по-малко или изобщо не спят.

По-дългият нощен сън ви помага да си починете по-добре, тъй като има време да преминете към няколко етапа на сън. Например, по време на REM съня мозъкът е приблизително толкова активен, колкото в будно състояние.

Нека гледаме на съня като на магически начин да възстановите нормалните функции на всички системи в тялото. Това значи, че часовете, които е препоръчително да спим, е нужно да се спазват, за да не се обезсмисли тази дейност. А именно, да си лягаме вечер навреме, за да можем да си осигурим поне 7–8 часа сън, да гарантираме тишина в спалнята и оптимална температура. Когато можете да си позволите следобеден сън, не се чудете, а веднага се възползвайте.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес