Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя е най-рядко срещаната кръвна група?

31 октомври 2023, 09:00 часа
Реклама

Вашата кръвна група е комбинация от букви и символи, идентифициращи наличието или отсъствието на антигени на повърхността на вашите червени кръвни клетки. Антигените са вещества, които могат да задействат имунната система да произвежда антитела. Антителата са протеини, които водят атака срещу вещества, възприемани като чужди “нашественици”. Кръвната група е от съществено значение, ако имате нужда от  кръвопреливане.

Реклама

Вашите антитела могат да атакуват прелети червени клетки от несъвместими видове. Смесване на определени кръвни групи може да има опасни последствия за здравето. Някои видове кръв се срещат по-често от други и варират по съвместимост.

Колко кръвни групи има?

Съществуват 4 основни кръвни групи: А, В, АВ и 0. Освен това кръвните групи се категоризират по присъствие (позитивни+) или липсата (негативни-) на Rh(D) антигени на повърхността на червените кръвни клетки, известни още като резус фактор (Rh). Така се получават 8 основни кръвни групи.

Мъж и жена с еднаква кръвна група – рисково ли е за потомството?

Осем основни кръвни групи:
А+ А-
В+ В-
АВ+ АВ-
0+ 0-

Международното дружество по кръвопреливане допълнително разделя кръвните групи на системи от кръвни групи според други видове антигени, които могат да присъстват. Те идентифицират 45 различни системи от кръвни групи със стотици различни антигени.

Най-рядко срещаните кръвни групи
Някои кръвни групи се срещат изключително рядко. В САЩ, под 5% от населението е от следните кръвни групи:
* АВ- 0,6%
* В- 1,5 %
* АВ+ 3,4%

Най-често срещани кръвни групи
Над 70% от населението в САЩ са от следните две често срещани кръвни групи:
* 0+ 37,4%
* А+ 35,7%.

Какво е златна кръв?

Най-рядката кръвна група в света е т.нар. “златна кръв”. За първи път тази кръвна група е открита в общността на австралийски аборигени. На нея й липсват всички възможни 61 Rh антигена. С тази уникална кръв живеят под 50 души в целия свят. Това я прави най-ценната в света с изключително висока цена - всеки милилитър от нея излиза “златен”. Златната кръвна група не съдържа Rh антигени (протеини) в червените кръвни клетки и това я прави идеална за преливане, тъй като може да бъде приета от всеки, който се нуждае от кръв, без риск от реакция.

Но е толкова рядка, че до нея се прибягва в изключителни случаи и предимно за хора от същата кръвна група. Причината е, че ако хора със златна кръв някога се нуждаят от кръвопреливане, вливането на всяка кръв, която има Rh антигени, може да ги убие. От друга страна, дефицитът на Rh нулева кръв, съчетан с уникалните й свойства, я прави изключително ценна за научни изследвания.
Все още за нея не се знае достатъчно.

Защо е важно да знаем нашата кръвна група?

Ако имате нужда от кръвопреливане, е важно да получите такава кръв, която е съвместима с вашата. В болничната лаборатория ще изследват и определят кръвната ви група, защото е важно да се прави преливане само със съвместима кръв.

В противен случай може да получите хемолитични реакции, когато имунната система открие чужди протеини в клетките на несъвместима кръвна група и се опита да ги унищожи. Реакциите при кръвопреливане варират от леки до животозастрашаващи. Могат да се появят веднага след преливането или до няколко седмици.
Ако знаете кръвната си група може да помагате в случай, че някой има нужда от преливане на кръв.

Връзката между храната и кръвните групи

Съвместимост при различните кръвни групи
0+ е съвместима с 0+ и 0-.
0- е съвместима с 0-.
А+ е съвместима с А+, А-, 0+ и 0-.
А- е съвместима с А- и 0-.
В+ е съвместима с В+, В-, 0+ и 0-.
В- е съвместима с В- и 0-.
АВ+ е съвместима с АВ+, АВ-, А+, А-, В+ и В-.
АВ- е съвместима с АВ-, А-, В- и 0-.

Универсален донор и реципиент
Кръвна група 0- се нарича универсален донор, което означава, че може да дава кръв на почти всички кръвни групи с нисък риск от трансфузионна реакция.
Кръвна група АВ+ се нарича универсален реципиент, което означава, че може да получава кръв от всички останали групи.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес