Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой е първият кмет на София?

10 юли 2024, 19:00 часа

Освобождението на София
След превземането на Плевен на 10 декември 1877 г., Западният отряд преминава Стара планина през Арабаконашкия проход и навлиза в Софийското поле. Бойните действия за превземането на София са със стратегическо значение за по-нататъшното настъпление на руските войски в Тракия, защото градът е главна база за снабдяване на турската армия с боеприпаси и продоволствие.

Към София се насочват генералите Гурко и Раух с 20 000 души от Западния отряд. Сраженията за града започват на 31 декември при близкото село Горни Богров.

Турският командир издава заповед София да бъде запалена, а складовете с боеприпаси взривени, като предупреждава само консулите на европейските държави за своето решение. Благодарение на бързата намеса на консулите на Италия (Виторио Позитано) и Франция (Леандър Леге), София е спасена от опожаряване. Италианският консул организира доброволчески отряди за борба с мародерите, след като турските части напускат града.

Генерал Гурко е посрещнат триумфално от гражданите на София, а в църквата “Света Неделя” е отслужен тържествен благодарствен молебен.

Научете уникалната история на град София

Новото управление
Малко след превземането на София от руснаците в хода на Руско-турската война, руската окупационна администрация назначава градски управителен съвет, съставен от местни жители. На 10 февруари 1878 г. за негов председател е утвърден Манолаки Ташев от руския губернатор Пьотър Алабин. Новият градски съвет управлява града още преди Освобождението от османско робство. По това време София не е столица, а само стратегически важен град в западната част от българските земи. През февруари 1878 г. населението на София е намаляло почти наполовина спрямо периода преди войната и е 11 694 души.

Кой е Манолаки Ташев?
(10 февруари 1878 – 8 май 1878)
Манолаки Ташев е роден през 1835 г. в семейството на заможен търговец. Учи в софийското българско училище при Сава Филаретов. Завършва стопански науки във Виена. Той е един от най-подготвените и образовани хора в страната да се занимава с управление и точно това привлича вниманието на руснаците върху него.

Първото заседание на Градския съвет е свикано на 13 февруари 1878 г. като основна тема в обсъжданията е въпросът за издирването на “откраднатите от шопите фенери”. Манолаки Ташев ръководи градския съвет само три месеца, защото умира внезапно на 8 май 1878 г.

Макар и за кратък срок, той успява да реши някои неотложни благоустройствени въпроси на следосвобожденска София. Почистват се градските улици и площади от многогодишна смет, която се извозва извън границите на града. Възстановява се уличното осветление и се поръчват нови газови фенери. По това време един от големите проблеми, които го тормозели, били крадците на фенери. Градският съвет тогава се събирал все вечерно време - след затваряне на чаршията и затова сбирките били на свещи.

5 интересни факта за София, които може би не знаете

Определят се нови граници на София. Градът е разделен на 17 махали и ориентировъчно София се простира от бул. “Васил Левски” до бул. “Христо Ботев” и “Сливница”. В този период след Освобождението на София започва формирането на първите групи бъдещи чиновници, военни, строители. Променя се икономическият облик на града.  

Изгражда се градска санитарна комисия, организира се Служба за потушаване на пожари. Открива се първата градска градина. По негово време започва и работата по първия регулационен план на София с помощта на чешкия архитект А.Колар, който идва от Австро-Унгария. Правят се и първите тротоари, каквито дотогава не е имало.

Улица “Манолаки Ташев”
Любопитно е, че името на първия софийски кмет предизвиква “гаф” в името на улица, кръстена на него. Дълго време в район Красна поляна има улица “Михалаки Ташев”. С Решение на Софийския общински съвет през 2021 г. улицата се променя на “Манолаки Ташев” поради “допусната явна фактическа грешка”.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес