Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои витамини са най-полезни за кожата?

27 май 2024, 22:11 часа
Реклама

Макар разбирането за красива кожа да се е променяло през вековете, няма жена, която да не полага усилия кожата ѝ да се впише в стандартите за красота на нейното време. Стремежът към млада и свежа кожа с еднаква текстура и цвят, без несъвършенства, доведе до революция на процедурите за лице и тяло и въвеждане на нови продукти, техники, апаратура за пълна промяна на кожата.

Само с козметика и със силата на процедурите обаче няма да постигнете желаните резултати или ако успеете, то те няма да ви радват дълго. Кожата е най-големият орган в тялото ни и като такъв тя, подобно на останалите органи, тъкани и системи, е зависима от здравословното ни състояние и други фактори като приема на адекватни количества витамини и минерали. Неправилното хранене, дефицитът на витамини, заболяванията оставят своите ярки нежелани следи върху кожата  и не позволяват постигане или задържане на търсеното съвършенство с помощта на външна намеса – процедури и дори естетична хирургия.

Научавайки кои витамини са най-полезни за кожата и включвайки ги в дневното меню под формата на храни, богати на тях, или на добавки, помагате на кожата да се подмлади отвътре на вън, да бъде здрава, хидратирана, подхранена, свежа, сияйна, без да се нуждаете от красота в бутилка на висока цена.

Как кожата реагира на липсата на витамини

Кои витамини са най-полезни за кожата и как да си ги набавим?

Кожата ви се нуждае от правилния баланс на хранителни вещества, за да функционира правилно и да изглежда красива. Значима е ролята на витамините сред тези вещества, като дефицит на определени витамини буквално се изписва върху кожата, създавайки редица кожни проблеми и недостатъци.

Естествено, че са важни за здравето и блясъка на кожата и мононенаситени и полиненаситени мазнини, които си доставяме чрез консумацията на ядки, авокадо и риба, поддържащи кожата еластична, овлажнена и красива, както и протеините, важни за синтеза на колаген, отговорен за младостта на кожата, но и ролята на витамините е ключова за красотата на най-важната бариера на тялото – кожата. Кои витамини са най-полезни за кожата и какви са функциите им в тази им роля?

-          Витамин А

Ключово е значението му за съхраняване на колагена в кожата. Витаминът е ценен и с антиоксидантните си свойства. Дефицитът на витамин А може да е в основата на сухата, сърбяща или неравна кожа. Хапвайте повече спанак, сладки картофи, яйца, моркови, мляко, за да осигурите на тялото си нужните дози витамин А.

-          Витамин Е

Известен е като витамина за кожата, който се грижи за предпазването ѝ от стареене, причинено от слънчевите лъчи. Има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които го правят един от най-ценните за грижа за кожата.  Увеличете приема на ядки и листни зеленчуци и им осигурете място на трапезата си, за да си гарантирате достатъчен прием на витамин Е.

4-те най-добри витамина за кожата ви

-          Витамин С

Ще го откриете в много продукти за грижа за кожата, но страдате ли от дефицит, няма крем, който да коригира това и да постигне впечатляващи резултати. Ежедневният прием на витамина е особено важен за пушачите, тъй като тютюнопушенето го унищожава. Съдържа се в много храни, сред които в значими дози в цитруси, киви, чушки, броколи и други, така че е лесно да си го осигурите, а има и таблетна форма на достъпна цена, лесна за прием.

Именно от витамин С зависи синтезът на колаген, а от него – младостта и гладкостта на кожата, обемът и контурът ѝ. Освен това е мощен антиоксидант, предпазващ кожата от свободните радикали и намаляващ риска от развитие на рак на кожата. Когато обсъждаме кои витамини са най-полезни за кожата, следва да имаме предвид и това – предпазване на кожата от опасни заболявания, каквото е ракът, а не само кои витамини се грижат за красотата ѝ. По отношение на превенцията на рака на кожата значима е ролята и на витамин Д.

-          Витамин Д

Витамин D може също да играе роля в защитата от рак на кожата. В проучвания хората с адекватни нива на витамин D са склонни да имат по-нисък риск от меланом, докато ниските нива на витамин D са свързани с по-висок риск от този опасен и смъртоносен рак на кожата. 

Витаминът се синтезира в тялото под въздействието на слънчевите лъчи, както и чрез консумация на някои храни, чиито брой обаче е малък – сьомга, телешки черен дроб, жълтъци, сирене, гъби. При дефицит се препоръчва прием на добавка, тъй като попълването на депата при дефицит само чрез промяна в менюто е трудна, ако не и невъзможна задача, а все пак не е полезно да се пържите с часове под слънчевите лъчи, за да си набавите нужния витамин Д.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес