Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Карфиолът – ползи и вреди

29 септември 2024, 12:00 часа

Карфиолът – нискокалоричният и полезен другар на зелето, с което са от едно семейство, е не просто зеленчук, познат у нас в туршиите, които традиционно приготвяме за зимата, но намира приложение и като полезен заместител на пълни с въглехидрати зеленчуци като картофите, ако приготвите карфиола на пюре. Зеленчукът може да замести ориза и дори тестото, тъй като от карфиол става великолепен блат за пица. Ако търсите разнообразие в кухнята или се стремите към по-пълноценно хранене, по-бедно на калории и на въглехидрати за сметка на щедро съдържание на витамини и минерали, карфиолът е добре дошъл и ще надмине очакванията ви, поднесен на трапезата. Дали обаче е добра идея да заместим редица други зеленчуци трайно с карфиол и да консумираме неограничени количества от него, или карфиолът има освен ползи и вреди?

Ползи от консумацията на карфиол и предимства на карфиола

Както разбрахме, карфиолът е беден на въглехидрати, което го прави идеалният зеленчук за тънка талия. Предимствата му за здравето са не по-малко важни. Сред тях са:

Още: 6 зеленчука, които трябва да засадите през октомври в градината си

-          Карфиолът е супер храна за бременните, тъй като е богат на фолиева киселина, която е от особена важност за развитието на плода и предпазва от загубата му, както и от раждане на дете с увреждания. 

-          Липсата на мазнини и холестерол  в карфиола, както и ниското съдържание на натрий, го правят подходящ за редица хронични заболявания.

-          Щедрото съдържание на витамин С в карфиола го правят храна, предпазваща от вирусни и простудни заболявания. Витамин С е и мощен антиоксидант, борещ се с възпалителните процеси в тялото и предпазващ го от свободните радикали. Важен е и за образуването на колаген, тоест за красотата и младостта на кожата, което прави карфиола и храна за красота. Само 100 грама от вкусния зеленчук осигуряват на тялото цели 60% от нужната дневна доза витамин С.

-          Карфиолът създава удоволствие за сетивата и прави чинията пъстра, ако изберете такъв с различни цветове.

Още: 10 причини да ядете карфиол възможно най-често

-          Лесно се почиства, като се раздели на съцветия, както и лесно се съхранява в хладилник под формата на цели глави за цяла седмица.

-          Намира се лесно на пазара и цената му е достъпна за потребителите.

-          Карфиолът помага да останете хидратирани, тъй като, подобно на краставицата, съдържа над 90% вода.

-          Зеленчукът е богат на фибри, с което допринася за здравето на стомаха и червата. Здравословният баланс на чревните бактерии помага за намаляване на възпалението в тялото и намалява риска от сърдечни заболявания, деменция и затлъстяване.

Още: Не сте опитвали по-вкусен запечен карфиол със сметана

-          Последните проучвания подчертават антитуморните свойства на карфиола, които се дължат на съединение, наречено йод-3-карбинол, блокиращо растежа на раковите клетки, както и на сулфорафан, който се сочи от учените като потенциален убиец на раковите клетки. https://www.webmd.com/food-recipes/health-benefits-cauliflower

-          Противовъзпалителни, антивирусни и антибактериални свойства – карфиолът ще ви изненада приятно с всички тях.

-          Консумацията на карфиол помага да се поддържат нивата на лошия холестерол в нормални граници, с което зеленчукът се оказва ценен за сърдечно-съдовата система.

-          Карфиолът е полезен и за превенция на неврологични и когнитивни заболявания. Това се дължи на холина, който карфиолът съдържа. Холинът е от ключово значение за функционирането на нервната система, за регулиране на настроението, за паметта и за контрола на мускулите.

 

Рискове и потенциални вреди от консумацията на карфиол

Въпреки многобройните си доказани ползи за здравето карфиолът може да се окаже неподходящ за определени хора, страдащи от определени заболявания. Вредите от консумацията на карфиол са свързани с:

-          Образуването на газове. Препоръчва се да се хапват първоначално малки количества, докато стомахът свикне с този зеленчук, за да се минимизира риска. Проблемът, свързан с образуването на газове, може да бъде решен и като не се консумира суров карфиол, а сварен.

-          Макар да се случва рядко, карфиолът може да причини алергична реакция. Алергичните към карфиол трябва напълно да го избягват и да преустановят изцяло консумацията му. Хранителните алергии могат да бъдат много тежки и дори животозастрашаващи, изискващи незабавна спешна лекарска помощ, но за щастие това се случва рядко.

-          Пациентите, податливи на образуване на камъни в бъбреците, трябва да избягват консумацията на карфиол. Съдържащи се в карфиола съединения, наречени оксалати,  могат да допринесат за образуването на камъни в бъбреците. https://www.eatingwell.com/is-cauliflower-good-for-you-8608382 В този случай не е нужно да не консумирате карфиол, а просто да ограничите количествата.

 

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

източник: https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/cauliflower-the-new-nutrition-superstar

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес