Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Карфиолът не е само за туршия: Яжте го по-често и вижте какво ще се случи

21 октомври 2024, 14:02 часа

Ориз с карфиол, кора за пица от карфиол или сирене с карфиол... има много различни рецепти с карфиол. Тъй като все повече хора избират диета с по-нисък въглехидратен прием, все повече са любителите на този кръстоцветен зеленчук.

Още: Дори замразена, тази риба е особено подходяща за диабетици

Положителни ефекти върху организма

Може би най-хранителният аспект на карфиола е високото му съдържание на фибри. Фибрите са невероятни, насърчават храносмилането и червата и понижават кръвната захар. Изследователите смятат, че тези резултати се дължат на начина, по който фибрите влияят на чревните бактерии. Фибрите имат силен ефект върху определени видове чревни бактерии, като ги карат да създават естествени химикали като бутират и ацетат, които подобряват инсулиновата резистентност.

Ако червата не получат достатъчно фибри, може да се развие висок холестерол, което да увеличи възпалението в тялото и да увеличи риска от сърдечни заболявания. Обратно, установено е, че високият прием на фибри намалява риска от сърдечно-съдови проблеми.

Високото съдържание на вода прави карфиола отлична добавка към диетата на диабетици. Водата, съдържаща се в карфиола, не само помага да се поддържа тялото хидратирано, но в комбинация с фибрите ви помага да се чувствате по-сити за по-дълъг период от време. Бонус – карфиолът съдържа само 25 калории на чаша!

Антиоксидантите, открити в карфиола, включително каротеноиди и флавоноиди, са борци срещу свободните радикали – помагат да се отблъснат – от сърдечни заболявания до някои форми на рак. Вярвате или не, карфиолът също съдържа големи количества от все по-популярния витамин С!

В кои рецепти можем да използваме карфиол

За да направите кора за пица с карфиол, използвайте вашия кухненски робот, за да стане карфиолът много фин, след което смесете със сиренето, яйцата и подправките. Полейте с любимия си сос, меса и зеленчуци за пица с високо съдържание на фибри и ниско съдържание на въглехидрати. Толкова е бързо и лесно, че ще хапвате много преди шофьорът, доставящ пица, дори да стигне до дома ви!

Макарони и сирене – типичната храна от детството. За следващото си семейно хапване защо не приготвите купа „картофено пюре“ с чесън и пармезан. Вместо картофи, използвайте карфиол. Опитайте пържоли от карфиол. Нарежете главата на карфиола през центъра, като направите големи, плоски резени. Подправете със сол и черен пипер или с малко къри или чили на прах. Изпечете филийките във фурната върху лист за печене, докато средата се изпече и краищата станат хрупкави.

Още: 6 противовъзпалителни десерта, които ще ви накарат да се почувствате отлично

Просто търсите лека закуска? Хумусът от карфиол е готин и освежаващ в комбинация с хрупкави сурови зеленчуци. Комбинирайте печен карфиол с лимонов сок, тахан, чесън, сол, черен пипер и зехтин в кухненски робот и пасирайте до гладкост.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес