Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какъв крем за лице да използваме през зимата – ето за какво да следим при избора

27 декември 2022, 17:16 часа
Реклама

Смяната на козметиката в началото на всеки нов сезон не е нито глезотия, нито маркетингов трик, а необходимост, която е от ключово значение за здравето и състоянието на кожата и косата ви. Предизвикателствата пред кожата и неблагоприятните въздействия, на които е подложено лицето, което остава открито и в най-мразовитите, и най-горещите дни, са различни през различните сезони и това прави въпроса какъв крем за лице да използваме през зимата резонен. Астрономическата зима току-що настъпи, най-мразовитите дни предстоят и изборът на подходящата грижа за лицето ще съхрани мекотата, блясъка и младостта на кожата, както и ще ни предпази от неприятното усещане за опъната, суха, лющеща се кожа и посърнал тен, който ни прави по-стари. Дерматолозите дори стигат по-далеч и не просто говорят какъв крем за лице да използваме през зимата, но и как трябва да променим цялостната грижа за себе си и красотата си, бюти режима и навиците си, за да дадем на кожата онова, от което се нуждае през студения сезон.

Какъв крем за лице да използваме през зимата?

Изборът на зимна грижа за лицето се основава на разбирането какви съставки са нужни и полезни на кожата в мразовитото и сиво време. Д-р Мишел Хюре посочва като най-ключова грижа през зимата хидратацията, тъй като сухото студено време извлича влагата от кожата и води до нейното посърване и липса на влага, което пък причинява опъната кожа, без блясък, сив тен, преждевременно стареене. За какви други съставки и свойства на бялата козметика трябва да се оглеждате върху етикетите на бюти продуктите през зимата?

Това са идеалните храни за вас, ако имате суха кожа

1. Гликолипиди, фосфолипиди

В тези съставки със сложни имена е скрит тайният ключ към естествената защита на кожата. Кожата ни трудно пропуска вещества в дълбоките си слоеве, а това е необходимо, за да подействат ценните съставки на кремовете ни. Повечето от тях няма да работят и ще останат върху повърхността на кожата, ако не съумеят да преминат кожната бариера. Това е и ролята на тези две съставки – да приведат полезните вещества от крема в най-дълбоките слоеве на кожата.

2. Растителен колаген

Колагенът е познат като извор на младостта. През зимата той има и още една ключова функция – оптимална хидратация. Ако кожата ви е жадна, а това често се случва през студения сезон заради сухия въздух в помещенията с отопление и липсата на влага във въздуха вън, нуждаете се от максимална хидратация, която може да постигнете именно благодарение на растителния колаген.

Не ви трябва дерматолог, 7 начина да спрете сами остаряването на кожата

3. Нежно ексфолиране

Козметиката, предназначена за ексфолиране на кожата, както и кремовете, които претендират да правят това, следва да са особено нежни към кожата през зимата. Повече естествени съставки и по-малко химически пилинг е онова, което ви е нужно през студените дни.

4. Серамиди

Това са липиди, намиращи се естествено в най-горния слой на нашата кожа. Те представляват до 50% от състава на кожата. Образуват защитен слой върху кожата, помагат на клетките да се съхранят, да „стоят“ една за друга и да не допускат да се изсмуче влагата от тях. Употребата на кремове със серамиди през зимата допринася за възстановяване на липидната бариера на кожата и помагат на лицето да остане незасегнато от неблагоприятното въздействие на студа и суровото време.

5. Хиалуронова киселина

Основната ѝ роля е да задържа влагата, за да поддържа тъканите еластични. Овлажнената кожа е свежа, нежна, мека, бляскава и предпазена от образуване на дълбоки бръчки.

Бюти съвети: 10 задължителни неща за всеки тип кожа

6. Натурални масла

Те хранят кожата, поддържат блясъка и еластичността ѝ, предпазват я от неприятно опъване и пресушаване. Естествени са, което означава по-малко химия върху лицето ни. Специалистите горещо препоръчват бадемово масло, масло от авокадо какаово масло за кожата.

7. Заздравяващ компонент

Зимата може да нарани кожата. Буквално. Лицето ви се нуждае от заздравяващ компонент. Сокът от алое вера е идеален за целта – заздравява, помага на кожата да се справи със сърбеж и зачервявания, ограничава възпалителните процеси, лекува и обновява.

Какво да избягваме?

Когато говорим какъв крем за лице да използваме през зимата, редно е да подчертаем и съставките, които е важно да се избягват. Ретинол, бензоил пероксид, салицилова киселина и гликолова киселина – всички те са опасни за здравето на кожата през студения сезон и следва да се избягват, защото са твърде агресивни. Специалистите препоръчват да бъдат заменени с хиалуронова киселина.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес