Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво мезе върви най-добре с просеко?

14 октомври 2023, 12:00 часа
Реклама

Много хора се наслаждават на просеко без мезе, макар неговият свеж, леко тръпчив вкус и нежни мехурчета се допълват идеално с почти всичко: от сладкиши и солени крекери до предястия, основни ястия и десерти.

Първа стъпка - да разберем сладостта на просекото

Просекото е малко по-сладко от други пенливи вина като шампанско или кава, поради наличието на леки плодови нотки. Италианската система за класифициране на сладостта на виното може да е много объркваща за неиталианците, защото според нея сухото просеко е най-сладко.

* brut zero - най-сухото и най-малко сладко вино, рядко се намира извън Италия
* extra brut - най-сухото и най-малко сладко вино, което се намира лесно навсякъде
* brut - средно сухо
* dry - сухо
* extra dry - много сладко

С това мезе на масата, ще впечатлите и най-капризния гост

Комбиниране на просеко с храни - основни правила

Основното правило е, че вкусовете трябва да се допълват или да са контрастни един на друг. Със своята висока киселинност и естествена сладост, просекото се комбинира най-добре със сладки, кисели, солени вкусове.
Ето предложения за няколко подходящи комбинации

Сирене

Когато става въпрос за вино и сирене, сигурно ще се изненадата, че просекото също може да се включи. Изберете леко и светло просеко за тази комбинация. Ако присъствате на дегустация на просеко, особено в Италия, сиренето е сред първите мезета, които ще ви предложат в допълнение към виното.
Просекото е деликатно вино с леки цитрусови и цветни нотки, затова няма да върви със сирена с наситен и богат вкус. Киселинността на просеко brut помага виното да “проникне” през по-маслените, кремообразни сирена.

Комбинирайте brut и extra brut просеко с меки сирена. Заради сладостта на просекото, то върви добре и с плътни “земни” сирена като фонтина, бри и камембер. Нежните мехурчета на просекото му помагат да “пробие” солеността на някои твърди сирена като отлежало азиаго, пармезан и пекорино романо. Препоръчва се да избягвате силни, пикантни сирена, които ще “надвият” деликатния вкус на просекото.

Комбинирайте просеко brut и extra brut с:
* моцарела от биволско мляко
* бурата
* рикота
* горгонзола
* козе сирене
* фонтина
* бри
* камембер
* азиаго
* пармезан
* пекорино романо.

Плато антипасти

Сухите колбаси също вървят в комбинация в просеко. Особено, ако се сервират в плато антипасти със сирене, гризини, маслини, артишок, пълнени гъби и ядки. Идеално е за начало на вечерно парти. Солените и мазни меса са най-подходящи. Киселинността на просекото балансира мазните меса, докато солените подчертават сладките и плодови нотки на виното.

Комбинирайте brut и extra brut просеко с:
* прошуто
* сухи колбаси
* капоколо
* гризини
* артишок
* маслини
* ядки - бадеми, кашу.

Пица

Два любими италианска продукта - пица и просеко. Какво повече може да желаете?
Това е една неочаквана, но и непобедима комбинация, любима за живеещите в района на Венето, където се произвежда най-много просеко. Тръпчивата киселинност на просекото компенсира киселинността на доматения сос, но в същото време “пробива” тестото и омекотява мазнините в кремообразната моцарела. Чудесна комбинация за просеко са класическата Маргарита, пица с козе сирене и спанак, шунка и морски храни. Пица Капричоза, която съдържа доматена база с шунка, гъби, антишок и маслини, също се комбинира добре с brut просеко.

Морски дарове

Повечето морски дарове се съчетават добре с просеко, особено с деликатното brut просеко. Киселите и цитрусови нотки на виното се съчетават прекрасно със солеността на пресни морски дарове.
brut просеко върви чудесно с:
* скариди
* омар
* миди
* стриди

Топ 10 на най-добрите мезета за бира

Сьомга

Просекото е сред най-добрите “партньори” на сьомгата. Може да комбинирате brut просеко със сьомга и хапки с кремообразни сирена като предястие преди вечеря или като хапки за парти. Коктейли от просеко като Белини вървят чудесно с пушена сьомга и тост с яйца. Отворете бутилка просеко за вечеря с печена сьомга като основно ястие или лека салата от сьомга.

Десерти

Просекото е най-популярно като десертно вино. Естествената му сладост и деликатни плодови и цитрусови нотки го правят чудесен партньор на всеки десерт.
За extra brut или brut просеко не избирайте нещо прекалено сладко. Комбинирайте с класическо италианско панетоне или британски пудинг.

Високата киселинност на тези вина се съчетава добре с плътни кремообразни десерти като крем брюле или чийзкейк. Плодови десерти и салати се допълват със сладките плодови нотки на всеки вид просеко. Просекото extra dry е много сладко и върви най-добре с еднакво сладки или цитрусови десерти като лимонов пай. 

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес