Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво издава миризмата на човешките ръце ?

10 юли 2023, 11:27 часа
Реклама

Наскоро направено проучване на изследователи от Международния университет във Флорида показва, че мирисът, който се усеща от човешките ръце, може да се използва за определяне на пола.

Кучетата отдавна използват за идентифициране и проследяване човешката миризма. И докато доказателствата за ароматите, излъчвани от човек, са добре установени, то наскоро изследователите са постигнали малък напредък в анализа на профилите на специфичния аромат в лаборатория.

Как да отървем тялото си от неприятната миризма?

Те използвали масспектрометрия, за да анализират ароматните съединение върху човешките длани на 30 мъже и 30 жени. След като са били идентифицирани съединенията във всяка проба, учените извършили статистически анализ, за да видят дали може да установят пола на индивида въз основа на профила на неговата миризма. Анализът успешно показал пола на човека с почти 97% точност.

Според учените новите открития може да се използват успешно от органите на реда и изследователите при намирането на заподозрени лица. Има доста престъпления, които се извършват с ръцете – изнасилвания, грабежи, нападения, като извършителите оставят по жертвата ценни следи. По този начин химическите и статистическите анализи могат да се използват за разкриване на множество детайли за потенциалния извършител единствено чрез профила на миризмата на неговите ръце.

Използването на аромати за идентифициране на престъпниците не се приема добре от защитниците на гражданските права. Проектът “Невинност” се застъпва за хора, които са били неправомерно задържани. Така наречените “мирисни разкрития” при които извършителите се установяват чрез миризма, надушена от кучета, са довели до редица погрешни арести.

От каква миризма бягат кучетата надалеч?

Защо спомените за аромати са толкова ярки и силни ?

Обонянието е тясно свързано с паметта и създава дълготрайни спомени. На много хора се е случвало да усетят даден аромат и да се сетят за някого или за нещо, което им се е случило. Когато човек помирише даден аромат, мозъкът му реагира. Ароматът и формирането на автобиографичната памет са преплетени в човешкото съществуване. Морският бриз, миризмата на коледни сладки, мирисът на окосена трева – тези и много други аромати събуждат спомени за отминали щастливи мигове. Ароматите са по-силни, когато става въпрос за усещания и пренасяне в друго време и на друго място.

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес