Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво е периодично гладуване: струва ли си да пробвате?

01 юли 2024, 11:33 часа

Периодичното гладуване остава една от най-популярните техники за отслабване. Споровете около този начин на хранене обаче продължават. Някои се страхуват, че продължителното отсъствие на храна ще се отрази негативно на стомашно-чревния тракт (GIT), други се страхуват, че няма да могат да се справят с чувството на глад. Нека да разберем дали периодичното гладуване всъщност е полезно и за кого е подходящо.

Реклама

Основи на периодичното гладуване

Периодичното гладуване е модел на хранене, при който периодите на гладуване се редуват с периоди на хранене. Най-популярните режими включват:

·       Почасово гладуване: обикновено 8 часа хранене и 16 часа гладуване.

·       Диетата 5:2: Човек се храни нормално пет дни в седмицата и консумира около 500-600 калории през останалите два дни.

Смисълът на периодичното гладуване е да се увеличи времето, през което тялото се чувства гладно. Това помага за понижаване на нивата на инсулин, който е отговорен за съхраняването на мастните клетки, и принуждава тялото да черпи енергия от съществуващите мастни натрупвания. По този начин гладуването помага за намаляване на теглото и повишаване на инсулиновата чувствителност, което е от полза за хора, изложени на риск от развитие на диабет и други заболявания.

Яжте всичко и отслабвайте: какво трябва да знаете за интервалното гладуване

Ползи от периодичното гладуване

Периодичното гладуване може да има положителен ефект върху вашето здраве и благополучие. Учените продължават да намират ползи за тялото, свързани с тази диета. Едно от основните предимства на периодичното гладуване е, че то задейства процеса на автофагия.

Автофагията е естествен механизъм на регенерация и прочистване на тялото, при който увредените или нефункциониращи части се отстраняват от клетките. Провокирането на тези процеси предотвратява появата на нови клетъчни увреждания, което помага на тялото да живее по-дълго и да бъде по-здраво.

Изследванията показват, че лекият стрес за клетките по време на гладуване насърчава автофагията, което увеличава продължителността на живота. Например, гладуването помогна за намаляване на признаците на стареене в стволовите клетки на мастната тъкан при мишки и засили имунитета, което поддържа здрави мастни натрупвания.

Понякога 12 часа гладуване е достатъчно, за да започне автофагия. Увеличаването на интервала между храненията до 20 часа или повече може да удължи клетъчното „самопочистване“. Продължителното гладуване от повече от 24 часа обаче не се препоръчва за отслабване без лекарско наблюдение.

Яжте всичко и отслабнете: какво трябва да знаете за периодичното гладуване

Защо гладуването се счита за противоречива техника на гладуване?

Въпреки всички положителни ефекти, периодичното гладуване може да има отрицателни ефекти върху вашето здраве. Практикуването на едно или две хранения на ден може да наруши жлъчната секреция, което увеличава риска от различни чревни заболявания, включително образуването на камъни в жлъчката.

Периодичното гладуване може да предизвика хранителни разстройства (ЕД) при някои хора. Този режим не е подходящ за всеки и приблизително 70-80% от хората не постигат значителни резултати или се провалят. Противопоказанията включват бременност, дефицит на витамини и минерали и наличие на определени хронични заболявания. Ето защо, преди да започнете такава диета, се препоръчва да се консултирате с лекар.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес