Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как най-лесно да почистим фаровете на колата?

02 юли 2024, 08:00 часа
Реклама

Чудили ли сте се защо с времето фаровете на колата ви стават мътни или дори жълти? Не се притеснявайте, това няма нищо общо с качеството на вашите фарове, а по-скоро с използвания материал за направата им.

Пластмасовите фарове замениха стъклените фарове поради по-евтините производствени разходи. За съжаление, пластмасата реагира с кислород, слънчева светлина, ултравиолетови лъчи, високи температури и влага. Тези реакции с времето причиняват помътняване или окисляване.

За да почистите пластмасовите фарове, ще ви трябва абразив, с който леко да изстържете окисления слой. Може да използвате обикновени домашни средства, за да спестите пари. Въпреки че резултатите са временни, те определено са чудесно бързо решение в случай, че по някакви причини не можете да си позволите нови фарове.

Почистване на фарове с паста за зъби

Пастата за зъби е една от най-популярните идеи за почистване на фарове. Нейните избелващи свойства помагат да се избавите от помътняването по стъклата на фаровете.

Какво ще ви трябва:

- самозалепваща лента;

- восък за автомобилни части;

- сапун за автомивка и вода;

- чисти парцали;

- спрей-бутилка;

- паста за зъби;

- сода бикарбонат.

Как да почистите?

1. Измийте фаровете и зоната около тях с вода и сапун за автомивка.

Подсушете всичко с чиста кърпа.

Как се маха ръжда от кола – научете кой е най-лесният начин

2. Нанесете автомобилна самозалепваща лента.

Внимателно я залепете около фаровете, целта е да защитите боята на автомобила. За да избегнете повреда на покритието, важно е да използвате специално тиксо, предназначено за автомобили.

3. Напръскайте отново фаровете със сапунена вода.

Използвайте спрей-бутилка, за да нанесете разтвор от сапунена вода върху един от фаровете.

4. Нанесете паста за зъби върху кърпа и разтъркайте внимателно.

Нанесете малко количество паста за зъби върху чиста кърпа. Използвайки лек до среден натиск, разтрийте фара с паста за зъби с кръгови движения. Преди това не забравяйте да напръскате леко фара със сапунена вода.

5. Измийте пастата за зъби.

Използвайте чиста вода, за да отстраните остатъците от паста за зъби от фара.

6. Направете същото с другия фар.

Повторете горните действие за другия фар, след което подсушете и двата фара с чиста кърпа.

7. Нанесете слой восък.

Вземете восък за автомобилни части и с чиста кърпа нанесете слой върху всеки фар. Избършете ги.

Сода бикарбонат като друг абразив

Смесете сода за хляб и вода и направете същото, което сторихте, когато възстановявахте фарове с паста за зъби. Когато смесите сода за хляб и вода, трябва да получите пастообразно вещество. Вземете сух парцал и нанесете разтвора на сода за хляб върху лещата на фара. Продължете да втривате, като нанасяте обилно разтвора на сода за хляб. Изплакнете го, за да видите резултатите.

Как да почистите колата под капака, без да създадете проблеми

Лубрикант за почистване на фарове

Специализираните лубриканти (смазки) са добре познат лек за пожълтели фарове. След като измиете лещата на фара със сапун и вода, избършете с чиста кърпа, разклатете кутията с лубриканта (той обикновено е на силиконова основа) и го напръскайте върху цялата леща на фара.

Защитно фолио за фарове

Какво прави защитното фолио? Това без съмнение е най-добрата инвестиция, която можете да направите, за да защитите фаровете на любимия си автомобил. Фолиото за автомобилни фарове се прави от полиуретан или еластичен акрил (полиметилакрилат, плексиглас) и се нанася внимателно върху всички или определени зони на автомобила, за да осигури допълнителна защита на елементите

Заключения

Както содата за хляб, така и пастата за зъби въздействат благодарение на техните абразивни свойства, като оказват полезния си ефект чрез изстъргване на окисления слой пластмаса. Но и двете изискват доста време и много лубрикант. Можете също така да защитите лещите на фаровете си с восък, след като сте използвали сода за хляб или паста за зъби, за да им осигурите дълготраен ефект.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес