Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не е толкова просто: Заради авокадо може да причините трайно увреждане на нервите

04 юли 2024, 08:33 часа
Реклама

Лекарите предупреждават: бдителността и предпазливостта никога не вредят. Дори ако говорим за такъв здравословен продукт като авокадото.

Авокадото не губи популярност вече години наред. И ако преди продуктът се смяташе за екзотичен, сега можете да го купите в почти всеки супермаркет.

Авокадото има много полезни свойства. Богат е на мастни киселини и антиоксиданти. Но продуктът има и своите недостатъци. Още през 1998 г. авокадото е включено в Книгата на рекордите като най-висококалоричния плод. Има 212 kcal на 100 g продукт, хората на диета трябва да внимават с този плод.

Има обаче и друга опасност, свързана с авокадото. Говорим за щети, които настъпват, когато някой нареже авокадо с нож, докато го държи в едната си ръка, или когато се опита да извади костилката с върха на ножа.

Хирурзите нарекоха този вид нараняване „ръка авокадо“. Едно неудобно движение и можете да разрежете ръката си с острието или дори да отрежете пръста си напълно.

Какво се случва, ако ядете авокадо всеки ден?

Статистика

Хирургът Ерик Вагнер признава, че многократно е лекувал хора, които случайно са отрязали пръстите си, докато са се опитвали да приготвят ястие с авокадо. През 2020 г. той и колегите му дори публикуваха проучване, което описва степента на нараняване.

Установено е, че между 1998 г. и 2017 г. повече от 50 000 американци са отишли ​​в спешното отделение с наранявания с нож, свързани с авокадо. И подобни инциденти с времето стават все по-чести. Между 2013 г. и 2017 г. този брой е нараснал до 27 059 случая.

Проучване от 2020 гпоказа, че приблизително едно на всеки 50 наранявания с нож е причинено от рязане на авокадо.

Последствия

Тези видове наранявания могат да причинят сериозно и понякога трайно увреждане на важни нерви, мускули, сухожилия и кръвоносни съдове.

Ето някои други възможни ефекти от нараняване на ръката при рязане на авокадо, според здравни експерти от Университета на Юта:

Кои хора не трябва да ядат авокадо?

·       невъзможност за огъване на пръстите;

·       загуба на чувствителност;

·       невъзможност за свиване на юмрук;

·       проблеми с управлението на ръцете.

Как да намалим рисковете?

Как можете да се защитите? По-добре е да не режете плодовете, когато висят. Поставете авокадото върху дъска за рязане и внимателно го разполовете. След това обърнете плода и отново разрежете по костилката. След това оставете ножа настрана и отделете четвъртините, за да извадите внимателно костилката, пише изданието.

Друг важен момент: Бъдете особено внимателни, ако решите да започнете да готвите пияни. Ако е възможно, по-добре е изобщо да не хващате нож след пиене на силни напитки.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес