Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е ключовата разлика между опера и оперета?

04 юли 2024, 07:50 часа
Реклама

Макар днес класическата музика да не е сред най-предпочитаните от младото поколение, операта, част от западната класическа музика, все още има своята публика и печели сърцата на милиони почитатели на това изкуство по света.

Оперетата също има своето място, макар много от посещаващите опера да не са запознати с ключовата разлика между опера и оперета или да срещат трудности при дефинирането на приликите и разликите между тях. За да определим най-пълно и точно тази разлика между опера и оперета, важно е да си припомним определенията и фактите за тях.

Какво е опера?

Операта, чиято родина е Италия,  елегантно и хармонично съчетава либерто – текст – и музика, а понякога и танци, както и костюми, с които изпълнителите представят драматично произведение. Като вид изкуство операта възниква през 16 век, като първата опера в съвременния смисъл на това понятие е на композитора Джакопо Пери от 1597 година, наречена „Дафне“, която обаче не е запазена до днес.

Операта бързо се разпространява, печелейки популярност, като дори два века по-късно италианската опера доминира на Стария континент, като от дистанцията на времето можем да определим Волфганг Амадеус Моцарт като най-известното име, свързано с операта от 18 век.

Миланската опера "Ла Скала" с нов директор

Сред най-известните композитори от 19 век и новия стил в операта белканто са Джоакино Росини, Гаетано Доницети и Винченцо Белини.

20 век е белязан от модерни стилове и експерименти, като операта навлиза в радиото и телевизията, с което става достъпна за по-широката публика, макар да е известно, че още през 17 век операта напуска владетелските дворове, за които е характерна, и се говори за оперни фестивали, достъпни до всички, закупили билет за опера.

Какво е оперета и каква е ключовата разлика между опера и оперета?

За да открием ключовата разлика между опера и оперета, важно е да си припомним какво е оперета и какво е характерно за нея. Оперетата в своята зора е музикално-драматична постановка, подобна на операта, включващ говор, оркестрова музика, сложни танци, диалог, но се характеризира с романтично-сантиментален сюжет.

Оперетата се превръща във форма на изкуство, популярно по света, благодарение на творбите за Орфей на френския композитор Жак Офенбах, автор на повече от 100 оперети, като началото на сатиричната форма на оперетата е поставено именно от Офенбах и творбите му. Сатирична форма оперетата придобива през 19 век.

Оперетата най-общо можем да определим като нещо между опера и мюзикъл, като този музикално-драматичен жанр е родствен с операта, но, макар да ги свързват много общи черти, се различава от нея по хумора, присъстващ в сюжетите, както и по пластичността и актьорската игра на певците в оперетата. Именно по-забавните сюжети и актьорската игра са част от ключовите разлики между опера и оперета. Сред другите разлики са:

Варненският театър и Варненската опера: Какво предстои през 2024 г.

-          Сатирата, присъстваща в оперетата, е част от ключовите ѝ характеристики и една от разликите между опера и оперета.

-          Оперетите са често не само хумористични, но и остроумни.

-          Продължителността на операта и оперетата също е ключова разлика между тях, като оперетата е обикновено много по-кратка като продължителност във времето от операта.

-          Ако разгледаме основната разлика между опера и оперета от гледна точка на тяхната сложност, операта е много по-сложна, макар оперетата да включва и много танц и актьорска игра.

Най-лесно, просто и на разбираем език можем да разграничим оперетата от операта по това, че първата се описва като жанр на лека опера, както по отношение на музиката, така и на темата. Разделителната линия между операта и оперетата не е ясна, границата е размита и общите черти се оказват в крайна сметка повече от различията. Оперетата има много общи черти и с мюзикъла, но на преден план е пеенето при оперетите, докато в мюзикълите е диалогът.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес