Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това е фалшификация!: Македонците в Албания не признават преброяването

04 юли 2024, 09:33 часа
Реклама

"Подготвяме съвместна декларация с представителите на гръцкото, влашкото и други малцинства, в която не признаваме резултатите от преброяването. В него ще предоставим солидни доказателства, че те са фалшифицирани и са чиста манипулация. Ще го внесем във всички държавни и международни институции." Тови заяви Васил Стерьовски, председател на македонската партия за европейска интеграция /МАЕИ/.

Партията и други македонски сдружения обявиха, че не признават резултатите, както и гръцките сдружения, предаде БГНЕС.

Още: ЕС предупреди Скопие: Пределно ясни сме, преговорната рамка няма да се промени

Според преброяването в Албания живеят 2281 македонци, което е над 50% по-малко в сравнение с преброяването през 2011 г. Македонските представители в страната претендират, че в "Албания живеят над 100 хиляди македонци". Гръцките представители също не признават представените 23 485 лица от гръцки етнос. Те твърдят, че в страната живеят около 400 хиляди гърци, основно заселени в южната част на страната.

В реакцията на гръцкото сдружение "Омония" се посочва, че данните за религиозната принадлежност са манипулация - броят на православните християни също е по-висок от посочения.

Още: Мицкоски: Диктат е да ни налагат конституционни промени

Българското население в страната е 7057 души - 3691 мъже и 3366 жени, съобщи Националния статистически институт INSTAT.

Обвиненията за фалшифицирани данни бяха отхвърлени от директора на INSTAT Елза Дули, която каза, че преброяването е било прозрачно и проведено според международните стандарти.

Още: "Голяма победа за Белград": Сърбия се завръща на власт в Северна Македония

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес