Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как влияе бамята на холестерола?

14 октомври 2024, 15:03 часа

Бамята е една от онези храни, които наистина или обичате, или не понасяте. За любителите на зеления плод (да, това е плод*), той не само е много вкусен, но има редица положителни ефекти върху нашето здраве.

Още: Тиквата: Ефективно природно средство при тези заболявания

Влияние върху холестерола

Бамята е чудесен избор за здравето на сърцето. Проучване от 2014 г. показва, че съдържа вещества, които могат да помогнат на тялото ни да намали холестерола. Също така, високото съдържание на фибри може да помогне за поддържане на оптимални нива на холестерол.

Регулира кръвната захар

Количеството фибри (около 3 грама на чаша) и въглехидрати (около 7,5 грама на чаша) могат да се комбинират, за да го превърнат в чудесна основна храна за всеки, който следва кето диета. Проучване от 2011 г. също показва обещаващи резултати в способността на бамята да регулира здравословните нива на кръвната захар, но трябва да се направят повече изследвания по този въпрос.

Укрепване на имунната система

Много от нас търсят различни начини за укрепване на имунитета, особено в този период на годината. Можете да направите това, като консумирате бамя, благодарение на голямото количество витамин С (около 23 mg в една чаша), което съдържа. Витамин С също действа като антиоксидант заедно с витамин А, който се съдържа в бамята. Проучване от 2018 г. установи, че тези видове антиоксиданти са особено добри за предотвратяване на възпаление в мозъците ни, което може да помогне за паметта и познавателните способности с напредване на възрастта.

Ако не сте любители на бамята, определено препоръчваме да й дадете още един шанс! Има толкова много рецепти, които могат да бъдат полезни, за да й се насладите. Например, можете да я запържите или изпечете, като добавите лук, домати, подправки или я полеете със студена заквасена сметана. Правилната рецепта ви очаква и разбира се всички тези невероятни ползи за здравето.

Още: Учени: Хората, които пият чай ежедневно, имат по-здраво сърце

*Въпреки че ботанически плодовете на бамята (шушулките) са плодове, защото се развиват от цвета и съдържат семена, кулинарната класификация я определя като зеленчук заради употребата ѝ в солени ястия. Това е пример за разликата между ботаническата и кулинарната класификация, където често плодовете, които не са сладки, се наричат зеленчуци.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес