Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как растенията подобряват качеството на съня?

16 февруари 2023, 11:44 часа

Знаехте ли, че почти всяка космическа програма е използвала оранжерии като начин за подобряване на жизненото пространство на своите астронавти? Растенията могат да бъдат полезни за физическото и психическото здраве по различни начини. Ново изследване от Пекинския университет показва, че наличието само на няколко стайни растения в дома ви може да ви помогне да спите по-добре.

Как растенията подобряват качеството на съня?

Взаимодействието с растения преди сън може да помогне за подобряване на качеството на съня на хората, живеещи в изолирани среди, включително и Космос. Това показват изследванията, като могат да окажат влияние и върху бъдещите космически програми, които структурират жилищните пространства за астронавтите. Растенията могат да станат приоритет.

Четирите растения в дома ви, които ще ви пазят здрави

Успокояващи цветове

Цветът на растенията е отчасти отговорен за успокояващото им влияние. По време на проучването участниците били помолени да взаимодействат с растенията в стаята си, преди да заспят. Резултатите са показали, че зелените растения (кориандър и ягоди) имат най-положителен ефект върху циклите на съня и емоционалното благополучие на участниците.

Успокояващи миризми

Ароматът на ядливи растения, като кориандър и ягоди, помага за регулиране на настроението и релаксация. Емоциите и сънят са тясно свързани според проведенето проучване. Растенията помагат за регулиране на нервната система и така успявате да запите по-лесно. Това е една от причините ароматерапията да се използва за подобряване на качеството на съня.

Миризмата на опредлени растения може да повиши нивата на допамин, известен също като хормона на щастието.

5 красиви летни растения, които могат да бъдат опасни за здравето

Намаляват стреса

15 минути взаимодействие със зелени растения може да помогне за:

  • намаляване хормон на стреса
  • намаляване времето, необходимо да заспите
  • подобряване на целостта на съня

Всички тези фактори допринасят за по-добър, по-спокоен нощен сън, като ви помагат да се събудите с усещане за освеженост.

Всички тези ползи са добър повод да добавите растения към вашата спалня за по-пълноценен и спокоен сън.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес