Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как морковите влияят на холестерола?

29 септември 2024, 13:00 часа

Макар да е есенциален за нормалното функциониране на организма, холестеролът трябва да се поддържа в нормални граници, тъй като както ниските нива на добрия холестерол в кръвта, така и високите нива на лошия холестерол са враг на сърдечно-съдовото здраве. Измерването на нивата на холестерола е част от рутинното изследване на кръвта, като обикновено се проследяват и нивата на триглицеридите, които също оказват значимо въздействие върху здравето на сърцето и съдовете. Високите нива на лошия холестерол и триглицеридите сочат опасност от съдови инциденти като инфаркт и инсулт, тъй като свидетелстват за натрупване на опасни плаки върху стените на съдовете, което води до опасното им стесняване. И тъй като инсултът и инфарктът са сред най-плашещите диагнози, поразяващи неочаквано пациентите и водещи до сериозно компрометиране на здравето им, подвижността и мобилността им, качеството им на живот и възможността да се самообслужват и грижат за себе си, важно е да се знае как начинът на живот, храненето, вредните навици на пациента влияят върху нивата на лошия холестерол и как нивата на холестерола могат да бъдат редуцирани и поддържани в нормални граници, за да се минимизира рискът от инфаркт и инсулт.

Причини за висок лош холестерол

Високите нива на лошия холестерол могат да се дължат на една или няколко от следните причини:

Още: Класическа рецепта за морковена торта

  • наследствени фактори,
  • лоши навици като консумация на алкохол, тютюнопушене, заседнал начин на живот,
  • консумация на храни, които влияят негативно на нивата на лош холестерол в кръвта,
  • наднормено тегло и др.

Преустановяването на лошите навици, промяна във физическата активност, начина на живот и преразглеждането на ежедневното меню, съчетани със съблюдаване на съветите на лекаря и редовен прием на предписаните медикаменти, могат значително да понижат нивата на лош холестерол в кръвта. Напълно възможно е и вие сами да си помогнете с консумацията на правилните храни, които понижават нивата на лошия холестерол. Сред най-полезните храни, които ще ви помогнат да се справите с високия холестерол, са морковите. Не се самолекувайте обаче, а добавете полезните храни към диетата си, спазвайки и всички лекарски съвети.

Как морковите влияят на холестерола?

При високи нива на лошия холестерол и с цел редуцирането им се препоръчва консумация на храни, богати на Омега-3 мастни киселини, на суроватъчен протеин и на фибри. Разтворимите фибри могат да намалят усвояването на холестерола в кръвния поток, в което се крие тайната им сила да намалят нивата на лошия холестерол в кръвта. И именно защото морковите са богати на фибри, те са сред най-препоръчваните храни в помощ на пациентите с висок лош холестерол. Точно как морковите влияят на холестерола със сигурност е въпрос, който живо ви вълнува, ако рутинните ви кръвни изследвания са притеснили и вас, и лекаря ви. Освен с щедрото си съдържание на фибри, които, както разбрахме, влияят благоприятно на нивата на холестерол в кръвта, експертите смятат, че ежедневната консумация на моркови може не само да помогне за управлението на нивата на холестерола, но и да повиши цялостния имунитет и да намали риска от сърдечно-съдови инциденти. Статия, публикувана във всекидневник, чиито автор е д-р Лиза Йънг, сочи морковите като зеленчука, който може естествено да намали и да управлява нивата на холестерола в кръвта, ако се консумира достатъчно често и в щедри количества. 

Още: Какви грешки се допускат при засаждане на късни моркови

Морковите помагат за поддържането на сърцето и съдовете здрави и за намаляване на нивата на лош холестерол в кръвта и благодарение на съдържащите се в тях витамин А и бета каротин, а не само благодарение на антиоксидантите и разтворимите фибри. Най-добре е, ако консумирате моркови с цел редуциране на нивата на лошия холестерол и подкрепа на сърдечно-съдовото здраве, да ги хапвате сурови – на салата, сок или просто хрускайки ги.

Морковите могат да помогнат и за редуциране на нивата на триглицеридите в кръвта, които също пораждат опасност за сърдечно-съдовото здраве. Отново тайната на въздействието им се крие в богатото съдържание на антиоксиданти и фибри. Причините за високи нива на триглицеридите в кръвта повтарят причините за високи нива на лош холестерол в кръвта, така че не е учудващо, че морковите помагат и в този случай.

Като цяло замяната на преработени храни, мазни храни, сладкиши, алкохол, захар със зеленчуци, плодове, млечни продукти, риба и  ядки ще ви помогне да поддържате сърдечно-съдовото си здраве, така че наблегнете на морковите, но не се ограничавайте само до тях.

Статията  има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Още: Лекар: Ето кои хора не е добре да ядат моркови!

източник: https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/food-news/suffering-from-high-cholesterol-this-one-vegetable-can-reduce-ldl-levels-naturally/photostory/91598041.cms?picid=91598253

 

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес