Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да изберем зряла и сочна диня - съвети

31 август 2022, 14:33 часа
Реклама

Най-доброто време за закупуване на дини е краят на лятото и целият септември. Естествено узрелите дини се появяват в продажба през втората половина на август, но отглежданите в оранжерии могат да бъдат закупени още в началото на юли. Ранните дини са богати на нитрати, тъй като някои производители, за да приберат по-бързо реколтата, подхранват дините с азотни торове и стимуланти на растежа.

Когато решавате да купите диня, не трябва да избирате големи размери, тъй като обемистите дини могат да имат излишък от торове. Оптималното тегло е 5-7 кг.

Когато избирате дини, трябва внимателно да погледнете цвета: добрата диня трябва да е възможно най-контрастна. Тъмнозелените и по-светлите ивици по нея имат ясни ръбове. Колкото по-тъмни са ивиците на динята, толкова повече хранителни вещества съдържа тя.

Диня или пъпеш? Ще се изненадате кой плод е по-полезен за вашето здраве

Опашката на динята в идеалния случай трябва да е суха, а не разхлабена. Ако е твърде суха, това показва, че динята е отдавна откъсната. Сухата опашка също може да показва, че динята е била нарязана и изсушена по време на транспортиране. В този случай трябва внимателно да проучите мястото на прехода й. Мократа зелена опашка е знак за незрял плод. Друг момент: при зрялата диня опашката е крехка и се чупи лесно, докато при неузрелия плод е по-трудно.

Няма да е излишно да проверите и кората на динята. При зряла не може да се отчупи с нокът или да се надраска дълбоко, цяла е, без пукнатини и вдлъбнатини. Ако кората е кафява и влажна, тогава динята вече е презряла.

Често можете да видите как чукат по кората. Това не е случайно действие: узрялата диня трябва да резонира, защото месото й има микрокухини.

В точката на контакт на динята със земята, като правило, има петно. В идеалния случай цветът му трябва да е наситено жълт или тъмно оранжев, но в никакъв случай бял.

Какво се случва с тялото ви, ако ядете по малко диня всеки ден?

Не всеки знае, но дините се делят на "момчета" и "момичета", като се смята, че последните са по-сладки и с по-малко семки. Не е трудно да ги различите: дъното на "момчетата" е изпъкнало, а кръгът върху него е малък. При "момичетата" дъното е по-плоско, а кръгът е широк.

Друг начин да проверите зрелостта на динята е да я потопите във вода. Зрялата няма да потъне.

Ако продавачът отреже парче диня "за тестване", трябва да обърнете внимание на пулпата. В зрялата е хомогенно. Жълтите вени може да показват, че качеството на продукта не е най-доброто.

Важно е и мястото, където трябва да купите диня. Те трябва да се продават или в магазин, или на сергии с тента, разположени на височина най-малко 15 см от земята. Факт е, че нежната пулпа е подходяща среда за размножаване на микроорганизми, които навлизат през незабележими пукнатини заедно с прах и мръсотия. Ето защо не трябва да купувате вече нарязани дини.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес