Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ядене на ябълки късно вечер - ползи и недостатъци

13 април 2024, 15:00 часа
Реклама

Късната вечеря може да се отрази изключително негативно както на фигурата, така и на качеството на съня. Но има един продукт, който не само засища глада, но и насърчава производството на вещества, които ви помагат да спите.

Това е обикновена зелена ябълка. Защо трябва да си създадете навик да ядете ябълки преди лягане?

Как ябълките помагат за сън?

Първо, ябълките съдържат витамини B6 и C, които са много важни за здравия сън. Те помагат за облекчаване на нервното напрежение, отпускат тялото, стабилизират кръвното налягане и намаляват нивата на глюкозата.

Ябълките съдържат и много калий, който има положителен ефект върху сърдечно-съдовата система, пектин, който подобрява кръвообращението и премахва токсините, и желязо, което е необходимо за нормалното функциониране на кръвотворната и кръвоносната система.

Освен това ябълките съдържат полифеноли. Те забавят процеса на храносмилане и човек остава сит по-дълго. Полифенолите също така нормализират нивата на захарта и намаляват риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и дори рак на белия дроб.

Колко часа преди лягане можете да ядете ябълки?

Много диетолози препоръчват да не ядете след 18 часа, но не всеки може да го направи. Наистина е по-добре да избягвате тежките храни (протеини, сложни въглехидрати) вечер, но 2 часа преди лягане е напълно приемливо да хапнете лека закуска и да ядете няколко ябълки.

Яжте поне 1 ябълка преди лягане - усетете ползите!

Защо не е полезно да ядем ябълки късно вечер?

Хората с повишена стомашна киселинност не трябва да ядат ябълки и плодове като цяло преди лягане.

Повечето плодове са с високо съдържание на киселини. Когато попаднат в стомаха, те предизвикват ферментация, така че можете да получите подуване през нощта.

Кога е най-доброто време за ядене на ябълки?

Невъзможно е да се дадат универсални препоръки кога е по-здравословно да се ядат ябълки. Хранителната стойност на плодовете, изядени през деня и през нощта, е една и съща. Но те влияят на здравето по различен начин в зависимост от времето на деня и характеристиките на тялото: стомашна киселинност, хронични заболявания, избраната диета и склонността към наддаване на тегло.

Ябълка сутрин

Една ябълка, изядена сутрин, ще добави тонус и енергия, ще активира работата на мозъка и сърцето. Фибрите и пектините, влизащи в храносмилателния тракт веднага след сън, ще настроят червата да работят интензивно.

Яденето на ябълки на празен стомах не се препоръчва при повишена киселинност, язва на стомаха и дванадесетопръстника, гастрит и холелитиаза.

Продуктът стимулира производството на стомашен сок и повишава апетита, така че хората, склонни към преяждане, не трябва да го консумират на празен стомах. Една ябълка сутрин е полезна при диабет – може да понижи нивата на кръвната захар.

Ябълка следобед

Ябълките са една от най-добрите опции за закуска през деня. Като всеки плод, по-добре е да ги ядете извън основните хранения:

30 минути преди хранене с ниска киселинност, това стимулира производството на солна киселина и подобрява храносмилането;

30-60 минути след хранене като лек десерт при повишена стомашна киселинност.

10 неща, които ще се случат с тялото ни, ако ядем ябълки всеки ден

Ябълка вечер

Ползи от плодовете преди лягане:

·         насърчават загубата на тегло - ускоряват метаболизма и стимулират изгарянето на мазнини;

·         нормализира кръвното налягане;

·         имат релаксиращ ефект, като понижават нивото на кръвната захар;

·         съдържат хормона мелатонин, витамини от група В, които насърчават здравословния сън вечер;

·         помагат за решаване на проблема със запека поради съдържанието на диетични фибри;

·         Почистват добре плаката и потискат развитието на бактерии в устната кухина.

Плодовете вечер или дори преди лягане не са най-тежката храна. Но трябва да имате предвид, че ябълките, богати на диетични фибри, могат да причинят подуване на корема, газове, а също така имат лек диуретичен ефект.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес