Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изследователи: Яжте повече орехи и може да намали риска от диабет наполовина

24 юни 2024, 05:55 часа
Реклама

Ако не консумирате редовно орехи, последните новини за тяхната полза за здравето могат да ви мотивират да започнете. Ново проучване показва връзка между консумацията на орехи и по-ниския риск от диабет тип 2.

Реклама

Още: Може ли приемът на витамин C да предизвика алергии

Проучването публикувано в научното списание показва, че хората, които ядат орехи, може да имат около два пъти по-малък риск от развитие на диабет тип 2 в сравнение с хората, които не ядат орехи. Изследователите са разгледали данни от повече от 34 000 възрастни, които са били запитани за начина им на хранене, както и дали имат диабет или приемат лекарства за диабет. Участниците са били тествани и за диабет с общи лабораторни измервания.

Сред хората, консумиращи ядки в проучването, средният прием на орехи е бил около 1,5 с.л. на ден. Но суперфеновете на орехите, които удвоили този прием до 3 с.л., били свързани с 47% по-рядко заболяване от диабет тип 2. Учените установили, че това е така, независимо от възрастта, пола, расата, образованието, индекса на телесната маса и навиците за физическа активност на участниците.

"Тези открития предоставят повече доказателства за хранителни насоки, които да помогнат за намаляване на риска от диабет", заяви авторът на изследването д-р Ленор Араб в съобщение за пресата. "Силната връзка, която виждаме в това проучване между консуматорите на орехи и по-рядкото разпространение на диабет тип 2, е допълнителна обосновка за включването на орехите в хранителния режим. Други изследвания показват, че орехите могат да бъдат полезни и за когнитивните функции и здравето на сърцето."

Още: Как лешниците могат да подобрят здравето на хората над 55 години

Струва си да се има предвид, че това проучване не доказва, че консумацията на орехи предпазва от диабет тип 2. Вместо това изследователите са установили връзка между консумацията на повече орехи и по-ниския риск от диабет тип 2. Въпреки това е окуражаващо, че толкова много хора в това проучване, които са се наслаждавали на орехите, са се радвали и на някои добри ползи за здравето. Ако имате възможност да ядете орехи, никога не пречи да вземете пример от тези хора.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес