Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Имате диабет: Този зеленчук ще балансира нивата на кръвната ви захар

05 август 2024, 06:20 часа

Бамята си е спечелила безспорна репутация като пълноценна храна за хора от всички възрасти, но има специални свойства особено за хора, които са изложени на риск или са диагностицирани с диабет.

Още: Ползите от златната напитка: Как помага при бъбречни проблеми

Бамята носи ботаническото име Abelmoschus esculentus и Hibiscus esculentus. Според проучване е научно прието, че бамята има положителен ефект върху поддържането на нивата на кръвната захар под контрол, но не само това. Това, което вероятно не знаете е, че тоникът и водата от бамя са богати на много хранителни вещества.

Една чаша от този тоник предлага 2 грама протеин, 21 милиграма витамин С, 80 милиграма фолиева киселина, 30 калории, 60 милиграма магнезий, 3 грама фибри, 0,1 грама мазнини и 7,6 грама въглехидрати.

Тоникът от бамя предлага следните предимства:

  • Намалява холестерола
  • Помага при диабет
  • Намалява нивата на глюкоза, приета от храната и абсорбирана от стомашно-чревния тракт
  • Успокоява и облекчава симптомите на астма
  • Лекува бъбречни заболявания

Как се приготвя тоник от бамя

По-долу ще откриете как да приготвите известния тоник, който незабавно ще ви помогне да коригирате нивото на кръвната си захар.

Необходими съставки:

  • Чаша вода
  • Малко лед (по желание)
  • 4 бр. прясна бамя

Метод:

  • Отрежете горната част и края на прясната бамя и я поставете в чаша с вода и лед. Оставете ги във водата за една нощ.
  • Извадете бамята от водата и без да отцеждате водата е готова за пиене.
  • Този сок трябва да се консумира сутрин на празен стомах, дори 30 минути преди закуска. Ефектът ще бъде много задоволителен.

Много хора, които откриват чудесните тайни на бамята, смятат, че са открили рецептата, за да избегнат опасностите от сладките продукти. Но фактът, че бамята има тази способност за балансиране на нивата на кръвната захар, не означава, че трябва да отидете до най-близката сладкарница и да консумирате всички сладкиши, които искате. Тоникът от бамя, както всяко друго природно лекарство, действа само ако поддържате подходяща и дисциплинирана диета.

Не се колебайте да консумирате тоник от бамя всеки ден. Някои хора се задоволяват с първите резултати, които са добри, след което изоставят тази рутина и се връщат към сладките храни. По този начин нивото на кръвната захар отново се повишава и те приемат, че тоникът не действа. Трябва да знаете, че пътят към доброто здраве изисква търпение, дисциплина и последователност.

Взаимодействие с лекарства

Много от вас може би се чудят дали трябва да консумират този тоник, докато приемат лекарства за диабет. Отговорът е лесен. Бамята е чист зеленчук. Това не е медицински или фармацевтичен продукт и няма как да замени назначеното лечение.

Още: 5 начина, по които гневът влияе на вашето здраве

Посъветвайте се с Вашия лекар, ако трябва да направите някакви диетични промени, но няма начин бамята да навреди. Но не забравяйте, че използването на този тоник е само още една помощ за организма и не замества инсулина или други препарати, препоръчани от лекарите.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес