Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Готвач: Как да премахнете кожата от сьомгата за 15 секунди

22 октомври 2024, 13:47 часа

Кожата на сьомгата (също като самата сьомга) е пълна с хранителни вещества като витамин B и омега-3 мастни киселини, но яденето на люспестия външен слой на рибата не е за всеки. За щастие премахването на кожата от сьомгата не е сложно начинание, стига да имате правилните инструменти и да знаете какво правите.

Има няколко техники за това как да премахнете кожата от сьомгата. Както можете да се досетите, някои методи са по-лесни от други и този, който изберете, зависи от фактори като нивото на вашите умения, времето, с което разполагате, и начина, по който възнамерявате да сервирате рибата.

Метода с врящата вода

Тази техника включва изливане на малко вряла вода директно върху кожата на сьомгата и отстраняване на кожата, след като се охлади. Този метод е любим на много начинаещи домашни готвачи, тъй като е лесен и не изисква да използвате остър нож. Това обаче изисква допълнителни съдове за готвене и отнема повече от няколко минути, за да завърши.

За да премахнете кожата от парче сьомга по този метод, сварете чаша вода и поставете сьомгата с кожата нагоре върху решетка, която е точно над съд за печене. След това бавно изсипете врящата вода директно върху кожата на сьомгата. Изчакайте водата да изстине и внимателно издърпайте кожата на сьомгата от рибата.

Сьомга или риба тон - коя риба е по-полезна

Метод на варената сьомга

Ако предпочитате да не използвате вряща вода или нож, можете да опитате този метод, който включва отделяне на кожата от сьомгата, след като рибата е сготвена. Този метод изисква малко финес и може да стане малко разхвърлян, ако покриете или мариновате сьомгата си. Освен това, ако търсите наградена презентация на храна, тази техника може да не е най-добрият избор.

За да премахнете кожата от парче сьомга, след като е сготвено, поставете сьомгата с кожата нагоре върху чиния или дъска за рязане. С помощта на вилица внимателно издърпайте кожата от филето.

Метод с ножа

Това е най-простият и ефикасен начин за премахване на кожата от парче сьомга и това е методът, който най-често се използва от професионалисти, включително частния готвач Кара Силман. Въпреки че този метод изисква малко практика и търпение, Силман отбелязва, че това е „най-лесният метод“ за използване и се прави най-добре с гъвкав нож, като например нож за филе.

Какво ще ви трябва:

  • Филе от сьомга
  • Дъска за рязане
  • Остър нож за филе

Инструкции:

Започнете, като поставите филето от сьомга с кожата надолу върху дъската за рязане.

Започнете от единия край на филето, като пъхнете ножа между месото и кожата под лек ъгъл.

Вечеря, готова за 30 минути: Сьомга със сладка царевица и салата от домати

Трябва да се стремите внимателно да плъзнете ножа си по кожата на сьомгата, докато държите кожата опъната с другата си ръка.

Използвайте люлеещо движение, за да отделите кожата от плътта, докато плъзгате ножа надолу по филето до другия край.

Продължете да плъзгате и люлеете ножа, докато кожата се отдели напълно от филето и го отстранете.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес