Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Готвач издаде кои са 3 – те стъпки за приготвяне на перфектен ориз

24 юли 2023, 15:37 часа

Съмнявате ли се в кулинарните си заложби? Ако отговорът е „Да“, то сега е моментът да преосмислите това. Ще ви споделим за няколко тънки момента, свързани с приготвянето на вкусен ориз, който да не става на каша.

Да, съвсем спокойно може да блеснете с направата на перфектния ориз в домашни условия, стига да приложите няколко изпитани кулинарни тайни. Става въпрос за количеството вода, топлината и капака.

Какви са стъпките за приготвяне на перфектния ориз?

Стъпка №1: Изплакнете ориза, а след това го накиснете;

Първата и най-важна стъпка е да изплакнете ориза няколко пъти с вода, а след това да го накиснете. Сега ще ви издадем защо е толкова важно оризът да се измива старателно. Първата причина е, че по този начин премахвате талка – вещество, което някои от фабриките слагат за по-лесно мелене.

Втората причина е, че по този начин премахвате нишестето, виновно за слепването на ориза.

Накисването е желателно да продължи около 30 минути. Става въпрос за по-стария ориз. Макар, че много ястия позволяват да бъдат приготвени без да се налага накисване на ориза.

След накисването трябва да отцедите старателно водата, за да не се получи по-голямо количество по време на готвене.

Стъпка №2: Най-лесният начин за готвене на ориз;

Няколко са най-разпространените методи за готвене на ориз, но най-предпочитан си остава методът с абсорбирането.

Когато нивото на водата падне, парата завършва процеса. Накрая се получава уникално вкусен ориз, който можем да похапваме както като основно ястие, така и като гарнитура.

Тънкият момент на този метод на готвене е да определите общото количество вода. Нужно е да ползвате около 1 ½ чаши вода, когато готвите дългозърнест ориз. Съотношението на обикновения ориз ви е познато – 1:3.

Запомнете, че колкото по-голямо е количеството вода, толкова по-лепкав става оризът и обратно – когато е по-малко, остава по-твърд и подходящ за салати.

Стъпка №3: Оризът винаги се оставя да почине.

12 минути ориентировъчно са нужни на ориза, за да абсорбира течността. Ако го сервирате сега, ще забележите, че горният слой е пухкав, а този под него е по-твърд и ронлив. Тук е моментът да проявите търпение. Важно е оризът да си почива около половин час, преди да го сервирате.

През това време влагата ще се разпредели равномерно и структурата на оризовите зърна ще се уеднакви.

Някои домакини предпочитат използването на специална тенджера за готвене на ориз. Ако обаче планирате да приготвите по-малко количество, няма смисъл да купувате този уред.

Ето, че вече знаете как да приготвите съвършения ориз в домашни условия.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес