Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето защо сьомгата от магазина е токсична

12 ноември 2020, 18:07 часа

Рибата е една от най-здравословните храни, които можете да включите в менюто си. Тя е богата на минерални вещества и съдържа много важни витамини за организма -  А, D, Е, В1, В2, В12, ниацин (РР).

Дори и мазнините в рибата са изключително полезни, защото те спадат към групата на Омега – 3 мастни киселини, които са важни за всеки организъм. Счита се, че тези мазнини намаляват значително риска от сърдечно-съдови заболявания. Освен това въздействат добре на имунната система, а и още нещо – мастните киселини повишават и либидото. Някои диетолози дори изпсват Омега – 3 за повишаване на половата функция при мъжете над 50 години.

Защо тогава сьомгата, която купуваме от магазина, е вредна за здравето ни?

Сами разбирате, че дивата сьомга, която живее в природата и има най-високите качества, няма как да стигне за потреблението в световен мащаб. Затова има хиляди места по света, които отглеждат сьомгата в изкуствена среда, съвсем различна от дивата.

Норвежкият еколог Кърт Одекалв твърди, че отглеждането на сьомга в стопанствата за риба е бедствие за околната среда и за човешкото здраве. Той смята, че бременните жени и малките деца не бива да ядат сьомга от магазина, защото химикалите, с които е отглеждана, попадат в организма. Смята се, че откритите вредни вещества в сьомгата имат негативен ефект върху мозъка и имунната система.

Смята се още, че яденето на сьомга поне или повече от веднъж седмично може да увеличи риска от рак, тъй като тя съдържа високи нива на диоксин. Освен това тялото става по-предразположено към различни инфекции и възпаления, а има и повишени рискове за развитието на диабет и болестта на Алцхаймер.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес