Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето кои храни не можем да консумираме сурови

17 юли 2021, 15:15 часа

Хората рядко си позволяваме да хапваме сурови храни, освен ако не става дума за плодове и зеленчуци. Все пак има храни, които са изключително опасни, ако не са преминали през термична обработка. Изобщо не е добре да се опитвате да ги консумирате, защото можете да си навлечете сериозни проблеми.

Ето и кои са тези храни:

Боб

Червеният боб е добър източник на фибри, аминокиселини и други полезни вещества, но само, ако е сварен. В суров вид той може да ви донесе хранително отравяне. Причината за това е, че съдържа фитохемаглютинин токсин. Уверете се, че бобът, който е сервиран на масата, е врял поне 10 минути преди това.

Семена от ябълки, манго, круши, праскови и кайсии

Ние не ядем всеки ден тези неща, но понякога те могат да попаднат в устата ни, защото ги считаме за полезни. Колкото полезни, те могат да бъдат и толкова вреди. Причината е, че съдържат вещество, което в стомаха се превръща в циановодородна киселина. Все пак, дори да хапнете няколко семена, нищо няма да се случи. Важното е, те да не бъдат в огромни количества и да е постоянно.

Мляко

Под мляко визираме това, което не е преминало през никаква термична обработка. Пастьоризацията убива Escherichia coli и салмонелата, които се съдържат в млякото. Според учените суровото мляко отравя поне 150 души повече отколкото останалите храни.

Картофи

Яденето на сурови картофи може да доведе до подуване на стомаха. Те съдържат нишесте, а то трудно се усвоява от организма. Ако картофът е стар и по него има зелени петна, то по-добре го изхвърлете. Зелените петна са сигурен знак, че се е образувал соланин, който може да доведе до отравяне и дори до инфаркт.

Месо

Необработеното месо е не по-малко опасно. В него има бактериите от млякото, но също така и допълнителни, които могат да доведат до гастрит и отравяне. Затова винаги приготвяйте добре месото и се уверете, че това, което се продава в магазина е прясно, а не развалено.

Колбаси

Много често дори не се сещаме да минем колбасите през микровълновата. Те обаче също съдържат листерия - патогенни бактерии, които причиняват дори аборт при бременни жени.

Тези бактерии могат да бъдат убити само с добра термична обработка, каквато е готвенето.

Кълнове

Много хора ги смятат за полезни и ги консумират така. Те обаче съдържат много бактерии, като E. coli и салмонела. Влажността допринася за развитието и на други вредители.

Най-добре е, преди да консумирате някоя от тези храни, да е минала през огън. Не подлагайте на риск здравето на вас и семейството си в опит да си спестите време от готвене и да приготвите нещо бързо за вечеря.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес