Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Casio TRN-50 идва в края на февруари и ще бъде наличен в CasioShop!

10 януари 2024, 19:34 часа
Реклама

Casio празнува своята 50-годишнина и по този повод ще пусне на пазара модел, излязъл за първи път през 1974 г. Това е Casiotron QW02 - първият ръчен часовник, без който нямаше да има G-Shock. Без него светът на цифровите и кварцовите часовници щеше да бъде много по-различен, защото той бележи важен момент в часовникарската индустрия - преминаването от механични към кварцови механизми. Новите часовници са по-достъпни, усъвършенствани и прецизни. 

Малко история
По това време Casio е доказала се марка като производител на калкулатори. Тя решава да пусне часовници, като използва същата технология на производство - така се появява Casiotron QW02 - първият часовник в света, който има автоматичен календар за показване на датата, който отчита различния брой дни във всеки месец.

Casio TRN-50 не е първият модел "TRN".  Известната марка вече възроди името и стила Casiotron през 90-те години на миналия век с различни модели TRN. Последният модел ще бъде пуснат в ограничени бройки (до 4000) през февруари 2024 година, като цената му ще бъде около 500 евро. Нека разкрием малко подробности за функционалностите и вида му, въпреки че пълните специфики все още се пазят в тайна, за да изненадат потребителите. 

Какви са подобренията на Casio TRN-50?
Casio TRN-50 вероятно ще бъде произведен в Ямагата, Япония по модела на QW02, но мястото още не е официално потвърдено. Моделът ще има модерни функционални подобрения - той се захранванва със слънчева енергия (Tough Solar power), има радиоуправляема настройка на времето Multi-Band 6 и Bluetooth връзка със смартфон. Casio TRN-50 е водоустойчив до 50 метра (5 бара).

Какъв ще бъде дизайнът на Casio TRN-50?
TRN-50 има корпус и каишка от неръждаема стомана, винтова задръжка и повече бутони в сравнение с предишните модели. Четирите бутона предлагат фунции като таймер, хронометър, будилник, световно време. Дисплеят му е от минерално стъкло, а гърбът на корпуса има стъклен капак със същата триъгълна емблема (вдъхновена от оригиналната централа на Casio) като тази, гравирана на гърба на корпуса на QW02. Пръстенът на безела има назъбена повърхност, която напомня на оригиналния QW02 от 1974 г.  

Помислено е и за дизайна на опаковката на часовника -  TRN-50 ще се предлага с маркова торбичка от плат с надпис CASIOTRON. Официалният уебсайт все още не предоставя ръководство за Casio TRN-50, но най-важното е, че CasioShop следи за всички новини, свързани с него. Освен това, веднага след като излезе, моделът ще бъде наличен за купуване в сайта. 

Какво прави новият модел на G-SHOCK различен от предшествениците си?

В семейството на удароустойчивите часовници на  Casio G-SHOCK има нов член. По случай 40- годишнината на марката G-SHOCK, излезе новият GCW-B5000UN, който е наличен в два модела. Тези модели се присъединяват към линията 5000, като наследяват емблематичната форма на първия G-SHOCK и са направени от карбонови материали за постигане на висока здравина и намалено тегло. 

Какво знаем за DW-5000C?
Моделът DW-5000C е пуснат на пазара през 1983 г. Той е първият часовник в историята, който създава изцяло нова продуктова категория: "удароустойчив часовник". В резултат на непрестанната страст на производителите към осигуряване на здравина, през последните години все повече часовници G-SHOCK използват въглеродни материали, които са седем пъти по-здрави от неръждаемата стомана. Те осигуряват и ниско тегло. Днес часовниците G-SHOCK се изработват от смола, метал или карбон, като понякога в един модел се комбинират повече от един от тези материали.

Прилики и разлики с предишни модели

GCW-B5000UN наследява емблематичната форма на първия G-SHOCK DW-5000C. Но сега удароустойчивостта му е постигната с други компоненти. Той е изработен с помощта на въглеродни материали, създадени в различни производствени процеси. За корпуса, безела, лентата и закопчалката на часовника са използвани различни видове карбонови материали, които се приспособяват към сложната структура на часовника. Едновременно с това те постигат ниско тегло - само около 65 г, което е с 61% по-малко от теглото на изцяло металния му предшественик GMW-B5000D, изработен от неръждаема стомана, който беше около 167 г.

От какво е направен новият модел G-SHOCK?
За безела, сгъваемото рамо на закопчалката и лентата са използвани кован и многослоен карбон, които позволяват висока степен на гъвкавост.  Части от корпуса са изработени от подсилена с въглеродни влакна смола.

Как изглежда GCW-B5000UN?

Дизайнът на GCW-B5000UN съчетава безкрайния ангажимент на G-SHOCK към иновациите с изображения на необятната шир на космическото пространство. Дизайнът на часовника е вдъхновен от Големия взрив и планетите. Има избор между лилаво и черно, като лилавото е украсено с опалови петна, които не са включени в компонентите на закопчалката. Поради характеристиките на кования карбон, получен чрез смес от въглеродни влакна и смола, се получават индивидуални разлики в модела, цветовия тон и разпределението/количеството на опаловите петна по повърхността на всяка част (безел, лента и закопчалка) за всеки часовник. Допълнителен специален щрих е добавен от логото на 40-годишнината на G-SHOCK, проектирано от графичния художник Ерик Хейз.

Къде може да намерите GCW-B5000UN?

CasioShop е първият на пазара онлайн магазин, посветен на марката Casio, както и на уникалния G-Shock. Със сигурност там ще може да намерите не само GCW-B5000UN, но и много други модели, които ще допълнят изискания ви външен вид. Магазинът планува не само да обнови онлайн дизайна си, но и да върне магазина в Mall Sofia. 

Още едно бижу по повод 40-годишнината на G-SHOCK - специалният MR-G

Удароустойчивите часовници G-SHOCK празнуват своята 40-годишнина с лимитирана серия от 700 продукта в цял свят на новото попълнение към серията MR-G. Този часовник е специален, защото в дизайна му е закодирана силната и смела решителност на самурайския воин, който остава завинаги верен на собствените си убеждения.

Какво прави линията MR-G специална?

Базирана на концепцията за предоставяне на "най-добрите часовници, задвижвани от издръжливост", MR-G е върхът на марката G-SHOCK. Тази линия е старателно изработена до най-малкия детайл, като включва най-съвременни технологии и майсторски техники за обработка на метали. Тази символика на сила и функционална красота, съчетана с удароустойчива конструкция, прави MRG-B2000SG достойно продължение на специалната линия MR-G.

Какъв е дизайнът на MRG-B2000SG?
Безелът на новия часовник е с гравиран дизайн на свиреп тигър и с пластини от броня, свързани с бяла нишка. Тигърът е емблема на сила и е гравиран от майстора металург KOBAYASHI Masao (трето поколение занаятчия и гравьор на метали). Тигровите ивици са изразени в уникален релефен рисунък със скални зърна, който варира по размер и форма. Той е изработен чрез издълбаване на вдлъбнатини в металната повърхност. Бялата нишка придава чист, неподправен нюанс, като същевременно усилва усещането за смелост, решителност и волята да бъдеш верен на себе си.

Каишката е изработена от флуорна гума, която осигурява гъвкаво прилягане към китката, отлична издръжливост и устойчивост. Корпусът е изработен от титаниев материал и има йонно покритие в тъмно сребрист цвят. За да се увеличи здравината и за да се подчертае кристалната шарка, процесът е завършен с дълбокослойно закаляване. Металната пластина, която се намира отстрани на корпуса, е посветена на 40-годишнината на G-SHOCK. Тя е обсипана с рубини (скъпоценни камъни на страстта и успеха), които добавят специални щрихи, подходящи за специален часовник, с който се отбелязва годишнина.

Къде може да намерите MRG-B2000SG?
CasioShop е първият на пазара онлайн магазин, посветен на марката Casio. Това е първият G-Shock Store, който няма да пропусне да обнови продуктовото си портфолио, като добави уникалния MRG-B2000SG в него. Освен портфолиото, онлайн магазинът скоро ще реновира и дизайна си, като обмисля да се върне и на офлайн пазара с магазин в Mall Sofia. Там ще намерите богата гама от часовници, които впечатляват със здравина, устойчивост и иновации.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес