Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Безвредно похапване преди сън - да, то съществува!

10 февруари 2022, 13:30 часа

Вече чудесно знаем какво без опасения може да ядем вечер - но и какви храни в този интервал от деня са нежелателни за човешкия организъм. Обаче, разбира се, понякога не можем да устоим на изкушението да назърнем в хладилника. Не се плашете - такова желание за похапване ще е напълно безобидно, ако смените сладкишите и колбасите с по-здравословна храна.

1. Кашкавал. Твърде много храна преди лягане ни гарантира лош сън - обаче и чувството за глад не ще позволи спокойно да заспите. Един-два резена кашкавал ще притъпят усещането за глад и най-важното: не ще натоварят храносмилането ви.

2. Кисело мляко. В качеството на вечерно похапване киселото мляко е подходящо, защото съдържа белтъчини и минимум мазнини. Протеините (белтъчините) ще помогнат да се почувствате сити, а организмът ви да изгори повечко калории.

3. Пуканки. Ако са без сол и масло, пуканките са напълно приемливи в качеството на лека закуска и надали ще окажат негативно влияние върху фигурата ви. За да ги направите по-вкусни, добавете им чер пипер и чесън.

4. Бисквити. Може вечер да изядете няколко бисквити – важното е да са пълнозърнести и, естествено, безсолни и обеззахарени. В такъв тип бисквити има бавни въглехидрати, които засищат и въобще не пречат на здравия сън.

5. Зеленчуци. Ако обречено и примирено си знаете, че ще се будите през нощта от чувство за глад, тогава може да си приготвите предварително някое леко ястие. Да речем, зеленчукова салата. Силно препоръчителни са листните зеленчуци, понеже съдържат въглехидрати, които бързо засищат.

6. Яйца. Едно варено яйце е само 75 калории, затова може спокойно да се консумира за вечеря. До сутринта ще забравите неприятното чувство на глад, при това без да се страхувате от наднормено тегло.

7. Ябълково пюре. Ако вечерта безумно желаете нещо сладичко, си направете ябълково пюре с канела. Малка шепа стафиди би била приятна и безвредна добавка. Това ще ви избави от стръвното желание да поглъщате кифли и сладкиши.

8. Банан. Този плод се усвоява много бързо от организма, така че може да се яде преди лягане – и гарантирано няма да се будите от глад. В бананите има най-вече калий и магнезий, които спомагат за релакс и заспиване; включен е и т. нар. „хормон на съня“ - мелатонин.

9. Сок от череши. Да се разберем предварително – говорим само за натурален черешов сок! Той влияе благотворно върху вашия сън, правейки го по-дълъг и непробуден.

Но какво тогава не трябва да се яде преди заспиване? Простите въглехидрати – сиреч, тестени изделия и сладкиши, въобще не са полезни, а доста бързичко се трупат като наднормено тегло.

Алкохолът обезводнява организма и влошава съня. Пък и, между нас да си остане, обаче, така или иначе, ще ставате през нощта (и то неведнъж!), за да ходите до тоалетната.

Лютите и солени храни ще ви събуждат, за да изпиете една-две чаши вода – а после заспиването обикновено се превръща понякога в сериозен проблем.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес