Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

70-годишна жена от Уганда роди близнаци и вече ги отглежда с любов и внимание (ВИДЕО+СНИМКИ)

10 януари 2024, 20:59 часа
Реклама

70-годишна жена от Уганда, която е родила близнаци чрез ин-витро процедура, вече си е у дома и ги отглежда с любов и внимание. В края на ноември 2023 г. Сафина Намуквая се е сдобила с момиче и момче след проведено цезарово сечение в специлизирана болница в Кампала, Уганда. Децата са изписани на 6 януари, съобщават от болничното заведение.

"Тя не може да спре да ги съзерцава", казва доктор Едуард Тамале Сали, който е проследил бременността и е изродил децата. Специалистът определя младата майка като "обичлива" и "игрива". Момиченцето се казва Бабиире Набагала, а момченцето - Като Шафике Кангаве. В селището, в което Сафина живее, вече ще я наричат с нов псевдоним - Налонго, което означава "майка на близнаци". Съпругът ѝ - Уалусимби Бадру, ще бъде наричан Салонго - "баща на близнаци".

Още: Жена с трансплантиран черен дроб стана майка

Думите на специалистите

На пресконференция след изписването на бебетата доктор Сали е казал, че още в деня на раждането Сафина е станала и е започнала да ходи. "А сега почти играе футбол", пошегувал се той. "В добра форма е, кръвното ѝ налягане е нормално, няма диабет - много здрава жена е и цяла Африка се радва за нея.", е споделил още лекарят и след това се обърнал към 70-годишната жена с думите: "Ако искаш още едно дете, чакаме те".

Педиатърът на близнаците - д-р Глория Луниоло, нарича децата "бебета-чудо" и казва, че се хранят и с кърма, и с адаптирано мляко.

Още: Уганда е светлият космически пример за България според Слави Трифонов

В интервю за "Today" на 1 декември, само дни след раждането, самата Сафина Намуквая е споделила, че се чувства добре. "Някои ще кажат, че на 70 години съм стара, но Бог е решил, че на 70 години трябва да имам близнаци. Никой не може да сложи забрана на властта и силата на Бог.", заявила родилката, която има и 3-годишна дъщеря. Намуквая все пак е признала, че хората в общността ѝ ще ѝ помагат за бебетата и грижата за тях, заради напредналата ѝ възраст.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес