Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 причини да ядете по-често яйца

31 октомври 2021, 15:28 часа
Реклама

Те са вкусни и здравословни, а също така ви помагат да отслабнете и да подобрите зрението си.

И не само това...

1. Яйцата са изключително хранителни

Този продукт съдържа огромно количество хранителни вещества вещества: витамини, минерали, висококачествени протеини и здравословни мазнини. Така че в едно яйце можете да намерите витамини А, В2, В5, В12 и селен. Калций, желязо, калий, цинк, манган, витамин Е, фолат и много други необходими вещества също са достатъчни в тях.

2. Яйцата подобряват холестеролния профил

Те се считат за храна с висок холестерол: едно яйце съдържа 212 мг от това вещество, което е доста много. Странно обаче е, че яденето на продукта не води до повишаване нивата на холестерола в кръвта.

Яйцата са с високо съдържание на антиоксиданти, което прави холестерола доста лесен за разграждане от черния дроб. И също така според последните изследвания яйцата повишават нивото на т. нар. добър холестерол, насърчават обработката на „лошия“ холестерол и противно на общоприетото схващане не вредят на сърцето.

3. Яйцата доставят холин на тялото

Холинът е жизненоважно хранително вещество, участващо в много процеси в организма. Той е необходим за синтеза на ацетилхолин, който е свързан с паметта и функциите на обучение и играе важна роля в много други важни процеси. Холинът също е един от компонентите за изграждане на клетъчни мембрани и неговата липса води към заболявания на черния дроб и сърцето, както и неврологични нарушения.

4. Яйцата съдържат висококачествени протеини

Има около 21 аминокиселини, които тялото ни използва за синтезиране на протеини. Девет от тях не могат да бъдат произведени от него и трябва да се набавят с храната - те са известни като незаменими аминокиселини. Яйцата имат идеален аминокиселинен профил и съдържат висококачествени протеини. Всъщност те са едни от най-добрите източници на протеини в човешката диета.

5. Яйцата са полезни за зрението

Лутеинът и зеаксантинът са антиоксиданти, които са склонни да се натрупват в ретината и са защита очите от вредната слънчева светлина. Те също значително намаляват риска от катаракта и макулна дегенерация.

6. Яйцата ви помагат да отслабнете

Употребата на продукта може да доведе до загуба на тегло. И така... в едно изследване 30 жени с наднормено тегло били разделени на две групи, на първата от които били дадени яйца за закуска, а на втората - франзели. И двете менюта съдържали еднакво количество калории. Оказало се, че жените от първата група са по-бързи в засищането. В сравнение с тези, които били хранени с франзели, те загубили 65% повече телесно тегло и 16% повече мазнини.

Разбира се, могат да се изброят още много причини, които да ви накарат да посягате по-често към яйцата. Включвайте ги редовно в ежедневната си диета.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес