Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10-те най-ефикасни растения срещу комарите в дома и градината

18 юни 2024, 05:10 часа
Реклама

Летният сезон започна. Вече можем да се наслаждаваме на плажа, разходките сред природата, партитата с приятели, чуруликането на птичките, красивия тен и сладоледа.

За съжаление, дори летният сезон има елемент, който разваля удоволствието от всички тези дейности по-горе. Става дума за комарите. Последните получиха широка популярност заради избухването на епидемията на вируса Зика в много страни.

Още: Сложете това растение на перваза на прозореца, за да изгоните комарите

За всички, които не знаят, вирусът Зика се разпространява сред хората благодарение на ухапванията от тигрови комари, които са заразени с вируса. Най-често срещаните симптоми на Зика са: кожни петна и обриви, треска, болки в ставите, подуване и зачервяване на очите. Тези симптоми обикновено продължават от няколко дни до една седмица.

Смъртността от вируса Зика е рядка, но вирусът може да причини проблеми в развитието на мозъка на плода, когато бременна жена е ухапана от заразен комар.

На пазарите има много решения срещу проблема с комарите, но обикновено тези решения съдържат някои химикали, които могат да имат странични ефекти върху здравето ни.

Ето защо ви представяме естествените решения срещу ухапвания от комари. По-долу ще намерите списък с 10 ароматни алтернативи за справяне с проблема с комарите, които лесно могат да бъдат намерени.

Екстракт от ванилия

Смесете го с какъвто и да е крем без мирис в съотношение 1 към 10 и нанесете върху всички открити зони на тялото си.

Етерично масло от босилек, евкалипт или семена от карамфил

Добавете пет до десет капки етерично масло към чаша вода и нанесете върху областите, които не са покрити с дрехи. Можете също така да използвате етерично масло и да го нанасяте върху кожата.

Лавандула

Комарите не могат да понасят миризмата на лавандула, независимо дали е прясна, суха или в маслообразна форма. За наше щастие лавандулата се използва в ароматерапевтичните процедури като естествено средство за успокоение и тревожност. Можете да използвате лавандула върху дрехите, върху кожата или просто като цвете в дома.

Семена от карамфил

Вземете пет грама семена от карамфил и ги сварете в чаша вода. Достатъчни са 10 капки от тази нискоалкохолна течност, за да нанесете върху всички открити зони на тялото.

Хвойна

Ако сте организирали занимание на открито, хвърлете няколко клона хвойна в огъня и комарите няма да ви притесняват.

Кедрово масло

Кедровото масло е не само една от най-популярните съставки на парфюми, но и доста ефективно средство за отблъскване на насекоми: комари, мухи и хлебарки, които ненавиждат аромата му.

Сладък пелин

Маслото, направено от сока на корените на сладкия пелин (шепа от тази билка се вари в 1,5 л вода за около час и половина), е ефективно не само при лечение на рани, но ако се нанесе върху кожата, може да служи като средство за отблъскване на комари.

Лайка

Едно от най-старите лечебни растения има парализиращо действие върху нервните клетки на насекомите. Затова можете да я изсушите и да я разпръснете из къщата.

Пресни листа от босилек или домати

Комарите не могат да понасят миризмата на тези растения, така че не се колебайте да ги използвате.

Чесън

Според научните данни комарите стоят настрана от този или тази, които ядат много чесън. Но не забравяйте, че ако ядете твърде много чесън, хората също ще стоят настрана от вас, така че не прекалявайте с него.

Ако комарът успее да ви ухапе, можете да направите следното, за да се отървете от това ужасно чувство на безкраен сърбеж.

Още: От обикновени до екзотични: Това са най-добрите растения в борбата срещу комарите

Можете да сложите малко мед върху мястото на ухапване. Трябва обаче да сте внимателни и да опитате това у дома, защото медът може да привлече други насекоми.

Можете да използвате Алое Вера. Но пресните листа от босилек също помагат, като намаляват възпалението. Можете да използвате паста, направена от аспирин и вода, или обикновена паста за зъби.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес