Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 вида риби, които не трябва да ядете

13 юни 2024, 20:35 часа
Реклама

„Днешното нарастващо замърсяване на морето създава проблеми не само за околната среда, но и за човешкото здраве“, каза Браян Клемент, съдиректор на институт и автор.

Понякога същите риби, които без никакво колебание се считат за здравословни храни, съдържат метали, индустриални химикали, пестициди или паразити, които могат да навредят на нашето здраве. Те попадат в рибата, както можете да предположите, от естествената им среда - дълбините на морето и океана. Опасността също е изпълнена с бактерии, които възникват в морските дарове по време на обработката на храната и неправилните условия на съхранение и опаковане. Днес ще се опитаме да проучим проблема с рибата възможно най-широко и да ви кажем кои видове риба е най-добре да изключите от диетата си, за да не станете жертва на заразен морски живот и нечестни производители.

Съвети за закупуване

Когато купувате риба на пазара или я поръчвате в ресторант, не забравяйте да четете етикетите и не се колебайте да задавате въпроси, които ще ви помогнат да получите изчерпателна информация за продукта.

  • От коя държава е тази риба?
  • Диво уловена ли е или отгледана във ферма?
  • Ако това е дива риба, как е уловена?
  • Ако е била отгледана, дали е било отгледана в открито езерце (риск от заразяване) или в закрит басейн или езерце?

Ако ви предложат риба, която е необичайна за това време на годината или е твърде евтина, помислете добре. Измамата (замяна на по-евтини сортове с по-скъпи) стана обичайна. И още един съвет: когато купувате охладена риба, обърнете внимание на срока й на годност. Не забравяйте, че според експертите е 14 дни.

А ето и 10-те вида риби, които е добре да избягвате, според експертите.

Див лаврак

Ако искате да опитате тази риба, не забравяйте да разберете откъде идва. Чилийски лаврак има високо съдържание на живак, така че възрастните трябва да го ядат не повече от два пъти месечно. Също така не трябва да купувате риба, уловена на островите Крозе, островите Принц Едуард или Чили. В тези региони рибата се лови неконтролируемо, унищожавайки много други морски същества по пътя си. Обърнете по-голямо внимание на морския лаврак, уловен край Фолкландските острови и рибата Макуори, уловена край бреговете на Аржентина и в отдалечени антарктически води, също е добра. Не забравяйте да проверите дали продуктът е сертифициран.

Коя е най-полезната и коя е най-вредната риба

Кафелник

„Тази риба трябва да бъде напълно елиминирана от вашата диета“, казва Браян Клемент, съдиректор на здравния институт и автор на „Риба убийца: Как морските дарове вредят на вашето здраве“. Кафелникът е друга риба, която има високо съдържание на живак в месото си, затова също се препоръчва да се ограничи консумацията му. В допълнение, уловът на този вид най-често се случва със значително нарушение на нормите, което се дължи на превишаване на разрешеното ниво на производство на риба от този вид. Оттук и рискът от получаване на заразена или развалена риба. Ако все пак възнамерявате да сервирате този вид, дайте предпочитание на риба, уловена в средния Атлантик - там се практикуват по-щадящи методи за риболов.

Толстолоб

Интересното е, че възрастта на толстолоба може да достигне 100 години, но въпреки изключително високата продължителност на живота, броят на тази риба е доста ограничен поради дългия репродуктивен цикъл и бракониерството. „Въпреки че океанският риболов вече е строго регулиран, популациите на атлантическия толстолоб никога не са се възстановили от бума на рибата преди десетилетия“, обяснява главният готвач Франки Терцоли. Трябва да откажете да си купите атлантическа суровина, дори само за да защитите природата. Освен това, като се има предвид средната възраст на уловената риба, може да се предположи степента на отравяне с токсични вещества.

Акула

Повечето риби и миди натрупват живачни съединения в тъканите си, което може да причини сериозни увреждания на човешката централна нервна система. Количеството на тези вещества варира в зависимост от вида на рибата и мястото й в хранителната верига. Живакът във валежите замърсява естествените водни тела, където се абсорбира от водните растения, а след това от малките риби и по-нататък по веригата. Докато преминава от една риба в друга, живакът се натрупва, така че максималните му нива се откриват при големите хищници, а акулите са едни от тях. Освен това днес популацията на този вид риба е достигнала най-ниското си ниво в историята, тъй като повечето от тях са убити при улов на други риби.

Кралска скумрия

Смята се, че здравословна е само диво уловената скумрия. С това твърдение обаче може да се спори. Причината за съмнение може да бъде същият процес на натрупване на живак в тъканите на рибите. Дивата скумрия не се препоръчва за консумация от деца и жени, особено от бременни. Що се отнася до мъжете, те имат право да ядат не повече от една порция на месец. Най-безопасният вариант е да използвате атлантическа скумрия.

Риба меч

Рибата меч е важен вид в океанския риболов. Ценен е от готвачи по цял свят заради деликатния си вкус и почти пълното отсъствие на кости. Рибата меч често се яде сурова, нарязана на тънки филийки и полята със сос от лимонов сок. Основната опасност за обикновените потребители е високата цена на тази риба, поради което в магазините тя често се заменя с други видове риба, които са по-евтини и не винаги са уловени в съответствие със стандартите, по-специално поломбо от семейството на акулите често се продава под прикритието на риба меч. Те наистина са близки по вкус, но вредата от последните е много по-голяма. Защо - вижте предишния параграф за акулите.

Коя риба е вредна за консумация?

Рувета

Тази риба, често наричана "бял тон", е изключително вкусна, но прекомерната консумация може да причини неконтролируема диария. Рувета съдържа вещество, което е несмилаемо от нашия стомах, гемпилотоксин, восъчен естер, който придава на рибата вкусен мазен вкус, но също така причинява храносмилателни проблеми.

Червен тон

Почти всички видове риба тон съдържат малки дози живак. Освен това консумацията на червен тон има отрицателно въздействие върху околната среда. Най-често те се хващат с помощта на опасни методи, убивайки други морски животни по пътя. Поради голямото търсене на червен тон, видът е пострадал значително, тъй като индивидите често са уловени преди да достигнат репродуктивна възраст.

Червен скобар

От 1980 г. насам популацията на тази риба непрекъснато намалява поради прекомерния улов, днес тя е достигнала почти критични граници за своите стандарти. Поради рязкото намаляване на броя на рибите на пазара се появи практиката за замяна на скобаните с по-достъпни видове. Така тилапията и лаврака често се представят за него. Това обаче не е толкова страшно, колкото рибата с изтекъл срок на годност или транспортирана неправилно до нашите рафтове.

Суши от магазина

Когато купувате суши в магазин, имайте предвид, че повечето от тях са направени от не най-висококачествена риба. Рибата тон, например, често се третира с въглероден окис, за да се получи апетитен червен цвят и да се удължи срокът на годност. Ако рибата тон запазва яркочервен цвят след замразяване, това не би могло да се случи без химикали.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес