Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 полезни съвета за справяне с подутия корем

14 октомври 2024, 15:46 часа

Подуването на корема е често срещан проблем. Това се случва в зависимост от храната, която консумираме, начина на живот и медицинските проблеми на всеки човек. Подуването обаче не е нерешим проблем, той дори може да бъде премахнат за 24 часа, ако следвате съветите по-долу.

Още: Тиквата: Ефективно природно средство при тези заболявания

Пийте само вода или чай

Когато хората се чувстват подути, те обикновено спират водата или течностите от страх да не влошат ситуацията. Обикновено тялото натрупва вода в опит да избегне евентуална дехидратация. Ако пиете много вода през деня, тялото ще разбере, че няма нужда да съхранява водни отлагания и по този начин ще се почувствате по-добре.

Банани

Бананите са пълни с калий, минерал, който регулира нивата на вода в тялото. В допълнение, калият ефективно абсорбира излишните натриеви отлагания, които са отговорни за задържането на вода и подуването на корема.

Избягвайте тези зеленчуци

Подуването на стомаха обикновено се появява поради лошо усвояване на въглехидрати и захари. Последните може да ферментират в стомаха и той да отдели газове, които насърчават подуването. Експертите съветват да избягвате бял лук, артишок, броколи, карфиол и бяло зеле.

Не дъвчете дъвка

Дъвката позволява поглъщането на въздух и съдържа някои подсладители, които при поглъщане причиняват подуване.

Вечеряйте рано

Експертите казват, че ако искате по-плосък корем, трябва да избягвате да ядете след 19:00-20:00 часа и да се уверите, че закусвате 12 часа по-късно. Това време ще даде възможност на храносмилателната система да се възстанови и да се освободи.

Чай от джинджифил

Чаят от джинджифил е много добър за храносмилането, който можете да пиете сутрин. Тази напитка ще подобри храносмилането и ще изпразни стомаха, като премахне подуването.

Откажете се от сутрешното си кафе

Консумацията на напитки със захар и кофеин има дехидратиращ ефект. Когато тялото се чувства дехидратирано, то съхранява и натрупва всички възможни количества вода, което кара стомаха да се подува.

Не яжте боб

Фасулът трябва да се избягва за 24 часа, ако искате да премахнете подуването на корема. Причината е, че повечето бобови растения съдържат определени молекули, които не се разграждат правилно. В резултат на това те ферментират и причиняват газове и подуване на стомаха.

Не яжте млечни продукти

С възрастта храносмилателната система на човека произвежда все по-малко храносмилателни ензими за млечните продукти. Ако имате подуване на корема, опитайте се да не ядете млечни продукти в продължение на 24 часа.

Още: Храни, които успешно премахват лошия дъх

Яжте пъпеш

Пъпешът има дрениращ ефект и предотвратява проблемите с натрупването на вода. Съдържа калий, който помага за премахване на излишната сол и служи като естествен източник на електролити. Пъпешът е една от най-добрите храни против храносмилателни проблеми.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес