Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ракетната компания на сър Ричард Брансън е пред фалит

04 април 2023, 12:23 часа • 2136 прочитания

Ракетната компания Virgin Orbit на британския милиардер сър Ричард Брансън е подала молба за обявяване в несъстоятелност в САЩ, след като не е успяла да осигури нови инвестиции.

Фирмата за изстрелване на спътници спря дейността си преди седмици, но се надява да намери купувач за бизнеса си. Базираната в Калифорния компания обяви миналата седмица, че ще съкрати 85 % от работната си сила, наброяваща 750 души.

По-рано тази година ракетата на Virgin Orbit не успя да завърши първото в историята изстрелване на сателит от територията на Обединеното кралство. Причината - филтърът за ракетно гориво се бе разместил, което е довело до прегряване на един от двигателите.

ОЩЕ: Провал на космическата мисия на Великобритания

Ръководителят на Virgin Orbit Дан Харт заяви, че въпреки че компанията е "положила големи усилия", за да се справи с финансите си и да осигури повече инвестиции, "в крайна сметка трябва да направим това, което е най-добро за бизнеса".

Той каза, цитиран от BBC, че Virgin Orbit сега ще се съсредоточи върху намирането на купувач за бизнеса, "за да осигури яснота за бъдещето на компанията, за нейните клиенти, доставчици и служители".

Virgin Orbit е основана през 2017 г. и е отделна компания от тази за космически туризъм на сър Ричард Брансън Virgin Galactic. Тя изстрелва ракети от модифицирани самолети Boeing 747, за да изпраща сателити в Космоса.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес