Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Почина един от най-прочутите сценаристи в Холивуд

03 юли 2024, 10:20 часа
Реклама

Американският сценарист Робърт Таун почина на 89-годишна възраст, предадоха Асошиейтед прес и АФП. Той е автор на сценария на филма "Китайски квартал" от 1974 година, който често е определян като най-добрия филмов сценарий.

Таун е починал в понеделник, заобиколен от семейството си в дома си в Лос Анджелис. Това съобщи публицистката Кари Макклуър. Тя отказа да коментира причината за смъртта.

Кой е Робърт Таун

Снимка: Getty Images

Той се утвърждава като значима фигура от Новия Холивуд през 70-те години на миналия век и е известен с това, че е автор на първите две части на "Мисията невъзможна". Освен това работи и за няколко класически филма, въпреки че името му не фигурира в надписите. Сред тях са "Бони и Клайд" и "Кръстникът", припомня АФП.

Снимка: Getty Images

Филмът "Китайски квартал" е с участието на Джак Никълсън в ролята на частен детектив от 30-те години на миналия век, чието разследване на изневеряващ съпруг разкрива света на корупцията в Лос Анджелис. Сложният и мъдър сюжет, примесен с мрачен диалог, и смелите теми превръщат "Китайски квартал" в сценарий, почитан във филмовите училища. През кариерата си Робърт Таун е режисирал и редица филми, съобщава БТА.

Още: Отиде си актьорът Доналд Съдърланд

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес