Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Всяка истинска домакиня знае това – ето с какво се чистят петната от мастило

22 август 2022, 12:33 часа
Реклама

Петната от мастило са извести като едни от най-упоритите, които трудно се подават на изчистване. Петна от мастило върху домашния текстил, дрехите или мебелите могат да притеснят всяка домакиня, тъй като почистването им в много случаи е невъзможно и налага изхвърляне на захабената вещ или намиране на хитър начин за прикриване на следите, ако говорим за мебели. Това коства усилия, средства и изисква промяна в семейния бюджет, за да се вмести непредвиденият разход в него. Ето защо тайните, които разкриват с какво се чистят петната от мастило, са толкова ценни за домакините. Всички истински домакини знаят с какво се чистят петната от мастило. Сред тях ли сте?

С какво се чистят петната от мастило – 5 метода с подръчни средства от кухнята ви, които наистина работят

1.       Млечно вълшебство

Детето е изцапало новите си дрехи и сега се чудите с какво се чистят петната от мастило, за да спестите средства от закупуването на нов панталон, чиято цена съвсем не е ниска? Не се притеснявайте. Напълнете легена не с вода, а с прясно мляко и потопете дрехата, върху която са се настанили петната от мастило. Оставете да престои през нощта накисната в млякото и изперете на сутринта. Мастилото няма шанс пред млякото.

2.       Нишесте, но не за хапване

Царевичното нишесте е вкусен десерт, но в случая няма да ви остане за ядене. Трябва ви, за да почистите диваните или килима от петната от мастило. Отново ще ви е нужно и малко мляко, с което да го разтворите. Разбъркайте, докато получите каша, и втривайте кашата в петното от мастило. Не изплаквайте, оставете да престои през нощта. На сутринта изметете или изсмучете с прахосмукачка. Удивително е, че от петното не са останали следи. При това без препарати, търкане, пране или химическо чистене. 

Хитри трикове за пране на упорити петна

3.       Кисело решение за кисели домакини

Кисели сте, защото пластмасовите мебели са в мастило? Или защото любимите играчки на детето, за които спестявахте средства, са нарисувани с химикал? Усмихнете се. Ще ви издадем тайната с какво се чистят петната от мастило от пластмасата. Могат да ви помогнат както заквасена сметана, подкиселена с лимон и нанесена върху петното, така и маслото. Маслото, подобно на сметаната, е като гума за петната от мастило върху пластмасата. Мажете, оставяте да се разтопи под жарките слънчеви лъчи и измивате. Като ново е, нали?

4.       Помощ от средствата за красота

Най-накрая лакът ви за коса ще свърши и друга полезна работа освен да държи прическата ви на местото ѝ. Ако имате тъкани с петна от мастило, въоръжете се с красивия дамски помощник за подредени прически. Напръскайте петното и оставете. От ключова важност е обаче да пръскате от достатъчно разстояние, за да не увреди лакът тъканта и да се сдобиете с друг проблем, решавайки проблема с мастилото. Този метод е ефективен и действа само върху пресни петна, които са се появили току-що. Петно от мастило, което е престояло няколко часа, няма да почистите с лака ви за коса, не го хабете и изпробвайте някои от останалите методи за борба с упоритите петна, отговарящи на въпроса с какво се чистят петната от мастило.

Практични съвети за премахване на упорити петна

5.       Тайният помощник

Имате със себе си дезинфектант, който носите от началото на пандемията? Най-накрая ще му намерите и друга употреба. Той е идеален помощник за чистене на петна от мастило. Натрийте петното върху дрехата и оставете да престои. Изперете като използвате и препарат за петна, подходящ за дадената тъкан. Дезинфектантът е разтворител на мастилото, какъвто всъщност е и лакът за коса. В това се крие тайната им да почистват петна от мастило от тъканите и да ви пестят средства и време от закупуването на нови.

6.       Пияно изпиране

Алкохолът е враг на здравето, но приятел на домакинята, която се бори с петно от мастило. За да изчистите дрехата, върху която се е настанило петното, втрийте в нея алкохол. Внимавайте да капвате алкохола само върху петното и поставете кърпа отдолу, за да не намокрите и друга част от дрехата. При по-упорити петна може да потопите частта с петното от мастило направо в съдче с алкохола. Ще видите как почти веднага мастилото започва да се разтваря и избледнява. След като почти се освободите от петното, нанесете препарат за петна и изперете с хладка вода. Готови сте.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес