Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не тормозете вашата пералня – ето как се чисти ръжда от дрехи

23 август 2022, 13:00 часа
Реклама

Петната от ръжда не се подават на премахване с препарати, упорити са и устойчиви и дори да изперете дрехата няколко пъти, пералнята няма шанс да се справи с тях. Вместо да товарите машината си, което създава риск от повреда, костваща част от бюджета ви за ремонт или дори за покупка на нов уред, почерпете от чуждия опит и се научете как се третират тези упорити петна. Ето как се чисти ръжда от тъканите.

Как се чисти ръжда от дрехи? 2 метода, които доказано работят

И за упоритите петна от ръжда, които изглеждат сякаш невъзможни за почистване, има решение. При това то не е в магазина и не струва маса пари. Може да го намерите в кухнята си. Няколко рецепти и продукти, които всички имат вкъщи, са идеални за справяне с проблема. Ето как се чисти ръжда:

1.       Кисела магия

Наричаме този метод така, защото само малко от продукта, втриването му в дрехата и престояване от няколко часа ще ви избави от петната от ръжда. Продуктът не е скъп препарат, а белият оцет от шкафа ви. Оцетът се излива или покапва директно върху петното и само върху него. След това дрехата се оставя на слънце за няколко часа, като петното трябва да е на пряка слънчева светлина. Киселината ще разяде натрупалата се ръжда и петното ще изчезне толкова бързо, колкото и киселата ви физиономия от вида на съсипаната дреха. Изперете. Готово. Спасихте любимата си блуза.

Практични съвети за премахване на упорити петна

2.       Цитрусово вълшебство

Може да използвате лимон, ако бял оцет не се консумира в дома ви и го нямате наличен в кухненския шкаф. С лимона петната от ръжда се чистят лесно. Разрежете го на части и търкайте директно с резена върху петното и само върху него. Бързо, лесно и удобно е. Оставете на пряка слънчева светлина така третираното петно и изперете няколко часа по-късно. Ръждата няма шанс.

3.       Домашен препарат за ръждиви петна

Забъркайте си домашен препарат за почистване на ръжда. Смесете 2 супени лъжици препарат за миене на съдове, 1 супена лъжица амоняк и 2 чаши топла вода. Това е всичко, което ви е нужно за домашния препарат, който ще ви покаже как се чисти ръжда бързо и лесно от дрехите. Потопете хавлия в препарата и я поставете върху петното. Изчакайте да престои, като поглеждате през 20-тина минути избледнява ли петното от ръжда. Накрая изперете дрехата.

Петна от грим по дрехите – лесни начини за премахването им

Как се чисти ръжда от друг текстил?

Ако съсипаната вещ е не дрехата ви, а килима, ситуацията е една идея по-трудна, тъй като прането му е нелека задача. Отново на помощ идва киселината – оцет или лимон. Тайната при чистене на петна от ръжда от текстил като килими, черги, мека мебел е, че трябва да добавите сол. Наръсете петното с едра сол, покрийте отгоре с кърпа, напоена с бял оцет или с лимонов сок, оставете да престои час така. След час сменете кърпата с нова, отново напоена с оцет или лимон. Повтаряйте, докато петното избледнее съвсем. Накрая може да изметете солта и да се насладите на резултата. Екстра съвет – използвайте бели кърпи за чистене на петното, за да не оставят цветните следи. Използвайте стари кърпи, които са чисти, но са за изхвърляне, тъй като кисненето им в оцет и употребата върху  петно с ръжда може да ги захаби.

Допълнителни съвети:

1.  Изпробвайте всеки метод, който решите да приложите, първо върху малка и скрита част от тъканта. Употребата е на ваша отговорност.

2.  Уверете се, че петното е наистина от ръжда. Ако не сте сигурни, а само подозирате, че е ръжда, не прилагайте методите.

3.  Не търкайте прекалено силно, за да не разпънете или повредите тъканите.

4.  Наблюдавайте какво се случва с петното през минути, когато го покриете с кърпа, напоена в някоя от съставките за чистене на ръжда.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес