Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Люис Хамилтън показа най-мощния Mercedes-AMG GT

27 юни 2016, 11:05 часа
Реклама

Най-новата модификация на суперколата Mercedes-AMG GT с добавка R към името си официално бе представена пред публика на Фестивала на скоростта в Гудууд. Машината представлява най-бързата и най-мощна версия на модела, като е предназначена за каране на писта. Затова и зад волана на возилото при премиерата му бе трикратният световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън.

Автомобилът е оборудван с пълноуправляемо шаси, активна аеродинамика, преработено окачване, форсиран двигател и състезателен тракшън-контрол с 9 режима на работа. Купето със задно предаване разчита на 4,0-литров би-турбо V8 мотор, който е форсиран от 510 к.с. (при версията S на модела) до 585 к.с. Максималният въртящ момент от 700 Нм е достъпен в диапазона 1900-5500 об/мин.

В компанията са поставили нови турбини с по-голямо налягане и са преработили всички основни компоненти на двигателя. Подобрена е и системата за охлаждане, както и управляващата електроника. Разходът на гориво при мотора е 15 л/100 км в градски условия и 9,2 л/100 км на писта.

Моторът работи в комбинация със 7-степенна роботизирана скоростна кутия с 2 съединителя. Специално за нея са променени предавателните числа, доработена е програмата за управление и за охлаждане. Работата на трансмисията се променя в съответствие с избрания режим на системата Dynamic Select, при която се е появил и състезателен вариант Race.

Изцяло от карбон са направени предните крила и покрива на колата. Общото тегло на GT-R е с 15 кг. (1555 кг.) по-малко от това на версията GT S, въпреки наличието на пълноуправляемо шаси и активна аеродинамика. Съотношението мощност/тегло е 2,66 кг. на конска сила.

Ускорението от 0 до 100 км/ч при Mercedes-AMG GT R отнема 3,6 секунди, а максималната скорост е 318 км/ч. Суперколата е оборудвана със заден диференциал с повишено триене и с карданов вал от карбон. Той е с 40% по-лек от използванията при AMG GT, който е направен от алуминий. Изпускателната система е от титан, като мощността на звука може да се регулира. Спирачните механизми са от карбон и керамика, а джантите са 19-цолови отпред и 20-цолови отзад.

Реклама
Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес