Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Флагманският SUV на BMW може да остане без наследник

27 юни 2024, 15:27 часа

Най-мощният SUV на BMW - хибридният XM, получи много смесени отзиви и скоро може да приключи жизнения си цикъл, твърди Automotive News. По план производството на водещия хибрид на баварците трябва да приключи през 2028 г., когато ще се появи неговия наследник. Това обаче може и да не стане, тъй като поне засега XM не оправдава очакванията.

Реклама

Neue Klasse показва посоката, в която върви BMW

Дори най-мощната М версия в историята, представена миналата пролет - BMW XM Label Red, не успя да спаси кросоувъра. Неговата задвижваща система включва 4,4-литров бензинов V8 (индекс S68), усилен до 585 конски сили, който беше допълнен с електрически мотор, произвеждащ 197 конски сили. Съвкупната мощност е 748 конски сили и 997 Нм въртящ момент, като времето за ускорение от 0 до 100 км/ч е 3,7 секунди.

Според запознати, производството на изцяло електрическия наследник на XM, с код G79, е трябвало да започне в американския завод на BMW в Спартанбърг (Южна Каролина) в края на 2028 г. Сега обаче компанията е решила да се откаже от тези планове. Вместо да започнат производството на новия XM EV, баварците планират да спрат напълно производството на XM.

Още: Mercedes и BMW в крайно лоши отношения с доставчици на части: Ето причината

От BMW нито потвърдиха, нито отрекоха тази информация: „BMW все още не е направила официално изявление относно бъдещето на наследника на BMW XM“, се казва в официалния коментар на компанията.

В същото време BMW опроверга слуховете за възможно възраждане на семейството BMW 6-Series. Предполагаше се, че купето и кабриолетът ще бъдат представени през 2026 г. като наследник на моделите 4- и 8- Series. Пресслужбата на баварската група заяви: „В момента няма планове за повторно представяне на BMW 6-Series на пазара през 2026 г., както се съобщава в много автомобилни медии.“

BMW обяви край на производството на автомобили с ръчни скорости

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес