Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да направи, ако двигателят прегрее?

28 май 2024, 15:01 часа
Реклама

Прегряването на охлаждащата течност е ситуация, която може да изненада всеки шофьор. Това е сериозен проблем, който може да причини повреда на двигателя, така че е важно да знаете как да сведете до минимум риска от повреда и да останете в безопасност на пътя.

Реклама

Още: Как да проверите двигателя преди покупка на кола?

Признаци за възможно прегряване

Индикаторът за температурата на охлаждащата течност може да показва, че наближава прегряването, особено ако стрелката се приближи до червената зона. В този случай трябва незабавно да намерите безопасно място за спиране.

Още: Най-опасните шофьорски грешки, които водят до повреда на автомобила

Какво да направите, ако двигателят прегрее

Спрете на безопасно място. Най-добре е да го направите отстрани на пътя или на паркинг, далеч от трафика.

Не изключвайте веднага двигателя, а го оставете да работи на празен ход за няколко минути. Това ще помогне за постепенно понижаване на температурата.

Пуснете парното в колата на максимум. Може да изглежда странно, но този метод помага за премахване на топлината от двигателя и ускорява процеса на охлаждане.

Още: Кои са основните признаци на „убития“ двигател

След спадане на температурата

Изчакайте 15-30 минути, преди да отворите аспиратора, за да избегнете изгаряния от пара или гореща течност.

Внимателно проверете нивото на охлаждащата течност в разширителния резервоар, внимавайте, когато развивате капачката поради възможно налягане.

Възможно ли е да се добави вода?

Ако нивото на течността е ниско, добавете дестилирана вода или антифриз. Не се препоръчва използването на чешмяна вода поради наличието на корозивни минерали.

Ако проблемът продължава

Повтарящото се прегряване може да означава сериозен проблем, като дефектна помпа, теч в охладителната система или дефектен термостат. В този случай трябва да се свържете с механик.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес