Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бразилия вече е новият най-голям вносител на китайски електромобили

28 май 2024, 13:52 часа
Реклама

Бразилия изпревари Белгия като най-голям експортен пазар за нови енергийни превозни средства, сочат пазарни данни, цитирани от Reuters. Китайските производители увеличават продажбите на пазарите извън Европа, след като ЕС започна разследване на субсидийте, получавани от китайските производители на електромобили, отбелязва агенцията.

Реклама

През априк вносът на китайски електромобили и plug-in хибриди в Бразилия е скочил 13 пъти на годишна база до 40 163 броя, с което страната за втори месец е най-големият пазар на тези коли, сочат данните на Китайската асоциация за леки автомобили (CPCA).

През януари Бразилия беше на 10-о място сред пазарите на китайски електромобили, но след това последва рязък скок на вноса, чиято цел е да изпревари очакваното от юли насетне повишаване на митата за внос на електромобили и хибриди. С тази мярка страната се стреми да насърчи местното производство.

ОЩЕ: Директорът на Stellantis: Митата за китайските електромобили са капан

Няколко китайски автомобилни производители вече увеличават инвестициите си в Бразилия. BYD строи производствен комплекс, от който трябва да започнат да излизат готови автомобили още в края на годината или в началото на 2025 г., Great Wall Motor обяви, че заводът му в Бразилия ще заработи още този месец.

Снимка: iStock

През април Бразилия стана и вторият пазар за китайски автомобили от всякакви видове след Русия, която логично запази първото си място.

Русия, която е обект на западни санкции, се очаква да остане най-големият пазар за износ на автомобили в Китай, смята Цуи Донгшу, генерален секретар на CPCA.

Испания, Франция, Нидерландия и Норвегия са сред страните отбелязали най-голям спад във вноса на китайски електрически превозни средства през януари-април, според данни на CPCA.

ОЩЕ: Европа може да наложи мита до 55%, за да ограничи китайския внос на електромобили

Антисубсидийното разследване на ЕС наруши износа на китайски превозни средства за блока, но китайските производители на автомобили активно проучват пазарите на Южна Америка, Австралия и АСЕАН за износ, каза Цуи.

През първите 4 месеца на годината китайският автомобилен износ за Русия е нараснал с 23% до 268 779 автомобила. Износът за Мексико и Бразилия е скочил с 27% и 536% съответно до 148 705 и 106 448 за същия период.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес