Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 неща, които да направите с колата си при затопляне на времето

20 март 2022, 10:24 часа • 11214 прочитания

При предстоящата смята на сезоните смяната на зимните гуми с летните не е достатъчна, за да сте сигурни, че колата ви е готова за затопляне на времето. Има още няколко основни неща, които трябва да направите, за да да може автомобилът ви да бъде в добра форма през следващите месеци, предупреждават експертите.

Погледнете под капака

Задължително трябва да проверите състоянието на акумулатора и ако е необходимо, да го заредите, а също така и да разгледате клемите му за евентуално окисляване. Ако се появи ръжда, отстранете я възможно най-внимателно. Проверете нивото на работните течности - особено на спирачната, защото през зимата активно се абсорбира и натрупва влага, а също така и на охлаждаща течност. Не пропускайте и нивото на двигателното масло.

Проверете също така перата на на чистачките - заради активното използване през снежната зима, гумените ленти върху тях могат да загубят своите почистващи свойства. Ако случаят е такъв, задължително сменете чистачките.

Сменете гумите навреме

Въпреки съветите на КАТ и на експерти, много шофьори сменят гумите си по-късно от необходимото или дори карат със зимни гуми в топлото време. Съставът на зимните гуми обаче не е предназначен за работа при положителни температури - кола със зимни гуми при топло време се управлява по-зле, а самите гуми се износват по-бързо. Експертите препоръчват смяна на гумите, когато средната дневна температура се повиши над +5 C° и не пада под нулата през нощта.

Измийте колата след зимата

Много шофьори отлагат измиването на колите си след зимния сезон, но напразно! Каросерията, дъното, арките на калниците и дисковете на автомобила се нуждаят от основно измиване. На чист автомобил драскотините и други дефекти в боята ще бъдат ясно видими. Съответно, те могат да бъдат незабавно отстранени, като се свържете със сервиз. Специално внимание заслужава почистването на джантите и стъклата.

Почистете купето и багажника

През зимата стелките и пода на автомобила страдат особено от реагенти, които е важно да се почистват с настъпването на пролетта. Също така трябва да почистите седалките и да проветрите интериора, да отделите време за демонтиране на багажника от покрива. Ако в багажника има лопата и голяма четка за почистване на сняг, те вече не са ви нужни и могат да изчакат в гаража до следващата зима. На тяхно място си струва да поставите нещо, което ще ви бъде полезно през топлия сезон - като средство за премахване на следи от насекоми и тополни пъпки, например.

Проверете работата на климатика

Не забравяйте да проверите хладилния агент - недостатъчното му ниво най-често причинява лоша работа. Ако е нужен ремонт не го отлагайте, защото климатикът оказва влияние и върху работата на основните агрегати на превозното средство. И всяка забавяне може да да доведе до по-сериозни ремонти, които може да бъдат избегнати. Така ще си спестите и пари..

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес