Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция пуска "национален" танк в серийно производство

25 ноември 2018, 10:17 часа • 4908 прочитания

В първата половина на ноември в Анкара бе подписан договор между представители на турската отбранителна промишленост и на компания „BMC“. Така знаменитият боен танк „Алтай“ влиза в серийно производство. За повишения интерес към бронетехниката пише в неделното си издание вестник „Известия“, цитиран от агенция "Фокус".

Подписаният договор за серийното производство на танка „Алтай“, чието название идва не от областта Алтай, а от името на генерал Фахретин Алтай, съвсем не е изненада, нито новост. Намеренията са били обявени още през май месец от шефа на отбранителната промишленост на Турция Исмаил Демир.

Покрай оживлението около проекта за „националния“ танк се забелязва и активност от страна на турските отбранителни компании в разработката и производството на друга бронетехника, както и в модернизацията на модели, които са на въоръжение в момента.

Цялата техника от този тип, с окято разполага турската армия, въпреки внушителното количество, има основен недостатък – много от машините са на почтена възраст. Дори най-новите, които са на въоръжение – „Леопард 2А4“ и модернизираните с помощта на Израел М60Т „Сабра“, са от 1960–1980 години, разработвани като модели за други условия и при отчитането на други заплахи.

Припомняме, че ситуацията във въоръжените сили на Турция радикално се промени след неуспешния опит за преврат от лятото на 2016 година. По данни на Анадолската агенция се планира за 20 години да се произведат 1000 танка „Алтай“. Общата стойност на този проект е 25–30 млрд. щатски долара.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес